Wykonanie
Niektórzy uważają że
ryż to
ryż,
śliwki to
śliwki i nie da się tego połączyć. Ja od dziecka byłam uczona, że jednak można. To jest mój smak dzieciństwa właśnie. Idealne dania o każdej
porze. Z pewnością ktoś z was zna doskonale to połączenie. Mi przygotowywała to babcia, później mama teraz kolej na mnie. Wychodzi zawsze inne, ale tak samo pyszne :)Składniki:5 torebek
ryżu parabolicznego1kg
śliwekszklanka
cukrucynamonPrzygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Śliwki myjemy i wydrążamy pestki. Gotujemy w garnku na małym ogniu, przysypując szklanką
cukru. Czekamy do momentu aż puszczą trochę soku.Szykujemy naczynie żaroodporne. Na dno wykładamy dwie
torebki ryżu, następnie
śliwki (odsączone z soku) i pozostały
ryż. Na samym wierzchu wykładamy plastry
masła. Przykrywamy.Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30min w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie danie jest gotowe. Podajemy ze
śmietaną z
cukrem waniliowym (można dodać
cynamon).Smacznego! :)

