ßßß Cookit - przepis na Ryż ze śliwkami

Ryż ze śliwkami

nazwa

Składniki

Wykonanie

Niektórzy uważają że ryż to ryż, śliwki to śliwki i nie da się tego połączyć. Ja od dziecka byłam uczona, że jednak można. To jest mój smak dzieciństwa właśnie. Idealne dania o każdej porze. Z pewnością ktoś z was zna doskonale to połączenie. Mi przygotowywała to babcia, później mama teraz kolej na mnie. Wychodzi zawsze inne, ale tak samo pyszne :)
Składniki:
5 torebek ryżu parabolicznego
1kg śliwek
szklanka cukru
cynamon
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Śliwki myjemy i wydrążamy pestki. Gotujemy w garnku na małym ogniu, przysypując szklanką cukru. Czekamy do momentu aż puszczą trochę soku.
Szykujemy naczynie żaroodporne. Na dno wykładamy dwie torebki ryżu, następnie śliwki (odsączone z soku) i pozostały ryż. Na samym wierzchu wykładamy plastry masła. Przykrywamy.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30min w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie danie jest gotowe. Podajemy ze śmietaną z cukrem waniliowym (można dodać cynamon).
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2012/08/ryz-ze-sliwkami_29.html