Wykonanie
            Niektórzy uważają że 
ryż to 
ryż, 
śliwki to 
śliwki i nie da się tego połączyć. Ja od dziecka byłam uczona, że jednak można. To jest mój smak dzieciństwa właśnie. Idealne dania o każdej 
porze. Z pewnością ktoś z was zna doskonale to połączenie. Mi przygotowywała to babcia, później mama teraz kolej na mnie. Wychodzi zawsze inne, ale tak samo pyszne :)Składniki:5 torebek 
ryżu parabolicznego1kg 
śliwekszklanka 
cukrucynamonPrzygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Śliwki myjemy i wydrążamy pestki. Gotujemy w garnku na małym ogniu, przysypując szklanką 
cukru. Czekamy do momentu aż puszczą trochę soku.Szykujemy naczynie żaroodporne. Na dno wykładamy dwie 
torebki ryżu, następnie 
śliwki (odsączone z soku) i pozostały 
ryż. Na samym wierzchu wykładamy plastry 
masła. Przykrywamy.Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30min w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie danie jest gotowe. Podajemy ze 
śmietaną z 
cukrem waniliowym (można dodać 
cynamon).Smacznego! :)


