Wykonanie
Pozycja dla wszystkich tych, którzy lubią jak przygotowanie dania nie zabiera zbyt dużo czasu. Jak autorka podaje na karcie tytułowej "Słony, kwaśny, gorzki, słodki, ostry - każda z
tajskich potraw musi zachować równowagę tych pięciu smaków", myślę że z tą, wszak malutkich rozmiarów, lecz bogatym wnętrzem, książką uda się to osiągnąć. W książce znajdziecie wiele prostych i ciekawych przepisów, nie raz nie dwa zaskakujące połączenia smaków.Książeczka składa się z 5 podrozdziałów mianowicie:- Przekąski, przystawki i zupy- Dania główne z
mięsa i ryb-
Makaron i
ryż- Warzywa i sałatki- Desery i
napojePrzepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania, składniki ewentualne warianty lub wskazówki. Jak na pierwsze spotkanie z kuchnią tajską POLECAM tą pozycję. Dla zaawansowanych kucharzy przepisy w książce mogą wydawać się zbyt proste. Mi pozycja przypadła do gustu i otwiera
drogę do poznania jakże odległej od naszej kuchni, połączeń dla przeciętnego Polaka trudnych do wyobrażenia jak: pieczona
kaczka z
ananasem i
kokosem,
ziemniaki w sosie
kokosowym , czy rogaliki
krewetkowe w słodkim
sosie sojowym.Książka to podróż do nowego i zaskakującego smaku.Serdecznie polecam ;-)
W ramach akcji: