Wykonanie
Ten wyśmienity sernik mirabelkowy debiutował jeszcze w sierpniu, ale nie miałam czasu wpisać przepisu na bloga. Tym razem zrobiłam go rodzinie "na odjezdne", gdy pakowałam się do Lublina . Tak
sumie dumam, czy w sobotę rano został chociaż okruszek po nim...

Sernik mirabelkowy jest bardzo bardzo lekki, delikatny i jak zwykle u mnie - niezbyt słodki. Robię go na
jogurcie z przetartymi z kompotu mirabelkami i
brzoskwiniami na wierzchu. To podobny pomysł do obłędnego sernika z
mango, który kilka tygodni temu prezentowałam na blogu. Można przygotować go na
czekoladowym bezowym spodzie makaronikowym, jaki ostatnio robiłam do Baked Alaska, albo na spodzie bez pieczenia - z pokruszonych
czekoladowych ciasteczek. Namawiam na wersję z pieczonym
spodem, jest wyśmienity, a można go przygotować 2 dni wcześniej.
czekoladowy spód makaronikowy35g
cukru pudru35g mielonych
migdałów blanszowanych10g
kakaobiałka z 2
jajek (ok 60g)25g
cukruWymieszaj razem
cukier puder, mielne
migdały i
kakao.
Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając po łyżce
cukier - powstanie błyszcząca piana. Wmieszaj do niej delikatnie sypkie
migdały z
cukrem i
kakao. Przełóż całość do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia (wielkości mniej więcej góry miski, w której będzie przygotowywany deser). Piecz ok 10-15 min w rozgrzanym do 200°C. Gdy spód wystygnie, wyjmij go z tortownicy, usuń papier (boki i dno), a następnie umyj tortownicę i ponownie wyłóż papierem do pieczenia (boki i dno). Do tak przygotowanej tortownicy ponownie włóż
spod bezowy, ale do góry dnem, by wilgodna strona
spodu znalazła się na górze.500g
jogurtu naturalnego (używam bałkańskiego)350g musu z mirabelek* lub innych jasnych
śliwek50g
cukru pudru25g
żelatyny250g
śmietany kremówki 30%10g
żelatyny + 10g
cukru pudru +
brzoskwinia do dekoracjiUtrzyj
jogurt z 350g musu z mirabelek i
cukrem pudrem na gładką masę.
Żelatynę (25g) namocz w 3-4 łyżkach zimnej
wody, a po kilku minutach rozpuść w 50g gorącej
wody. Do rozpuszczonej
żelatyny dodaj kilka łyżek masy jogurtowej, wymieszaj, dodaj jeszcze kilka łyżek. Dopilnuj by w
masie nie było grudek, a
potem całość połącz z przygotowaną wcześniej masą
jogurtową z mirabelkami.Wylej masę
jogurtową na przygotowany w tortownicy spód i odstaw do stężenia.
Żelatynę (10g) namocz w 2 łyżkach zimnej
wody, a po kilku minutach rozpuść w 30g gorącej
wody i wymieszaj z
cukrem pudrem.
Brzoskwinię sparz, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Namocz na chwilę plasterki
brzoskwini w przygotowanej słodkiej
żelatynie, a następnie układaj jak dekorację na wierzchu sernika. Wstaw jeszcze na chwile do lodówki. Sernik można kroić po godzinie tężenia w lodówce. Jest pyszny!

* Mus z mirabelek u zyskasz przecierając przez sito ugotowane do kompotu mirabelki. Możesz wykorzystać kompot mirabelkowy, na który przepis podawałam latem na blogu, albo użyć innych jasnych
śliwek (ulena,
renkloda) - wówczas będzie to pyszny sernik
śliwkowy.