ßßß
Sernik mirabelkowy jest bardzo bardzo lekki, delikatny i jak zwykle u mnie - niezbyt słodki. Robię go na jogurcie z przetartymi z kompotu mirabelkami i brzoskwiniami na wierzchu. To podobny pomysł do obłędnego sernika z mango, który kilka tygodni temu prezentowałam na blogu. Można przygotować go na czekoladowym bezowym spodzie makaronikowym, jaki ostatnio robiłam do Baked Alaska, albo na spodzie bez pieczenia - z pokruszonych czekoladowych ciasteczek. Namawiam na wersję z pieczonym spodem, jest wyśmienity, a można go przygotować 2 dni wcześniej.czekoladowy spód makaronikowy35g cukru pudru35g mielonych migdałów blanszowanych10g kakaobiałka z 2 jajek (ok 60g)25g cukruWymieszaj razem cukier puder, mielne migdały i kakao.Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukier - powstanie błyszcząca piana. Wmieszaj do niej delikatnie sypkie migdały z cukrem i kakao. Przełóż całość do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia (wielkości mniej więcej góry miski, w której będzie przygotowywany deser). Piecz ok 10-15 min w rozgrzanym do 200°C. Gdy spód wystygnie, wyjmij go z tortownicy, usuń papier (boki i dno), a następnie umyj tortownicę i ponownie wyłóż papierem do pieczenia (boki i dno). Do tak przygotowanej tortownicy ponownie włóż spod bezowy, ale do góry dnem, by wilgodna strona spodu znalazła się na górze.500g jogurtu naturalnego (używam bałkańskiego)350g musu z mirabelek* lub innych jasnych śliwek50g cukru pudru25g żelatyny250g śmietany kremówki 30%10g żelatyny + 10g cukru pudru + brzoskwinia do dekoracjiUtrzyj jogurt z 350g musu z mirabelek i cukrem pudrem na gładką masę. Żelatynę (25g) namocz w 3-4 łyżkach zimnej wody, a po kilku minutach rozpuść w 50g gorącej wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżek masy jogurtowej, wymieszaj, dodaj jeszcze kilka łyżek. Dopilnuj by w masie nie było grudek, a potem całość połącz z przygotowaną wcześniej masą jogurtową z mirabelkami.Wylej masę jogurtową na przygotowany w tortownicy spód i odstaw do stężenia.Żelatynę (10g) namocz w 2 łyżkach zimnej wody, a po kilku minutach rozpuść w 30g gorącej wody i wymieszaj z cukrem pudrem. Brzoskwinię sparz, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Namocz na chwilę plasterki brzoskwini w przygotowanej słodkiej żelatynie, a następnie układaj jak dekorację na wierzchu sernika. Wstaw jeszcze na chwile do lodówki. Sernik można kroić po godzinie tężenia w lodówce. Jest pyszny!
* Mus z mirabelek u zyskasz przecierając przez sito ugotowane do kompotu mirabelki. Możesz wykorzystać kompot mirabelkowy, na który przepis podawałam latem na blogu, albo użyć innych jasnych śliwek (ulena, renkloda) - wówczas będzie to pyszny sernik śliwkowy.