Pijana śliwka to ciasto w sam raz na karnawałowe przyjęcie. Połączenie śliwek nasączonych alkoholem i zanurzonych w masie z dodatkiem nutelli zachwyci bardzo wybrednych smakoszy.Ciasto nie jest zbyt słodkie i przeznaczone tylko dla dorosłych.Gorąco polecam!!ciemny biszkopt:4 jajka1/2 szklanka cukru2 łyżki kakao2 łyżki mąki ziemniaczanej1/4 szklanki mąki pszennejmasa ze śliwkami10 dag suszonych śliwekwódka czysta300g masła150 g nutellimasa śmietankowa500 ml śmietanki kremówki4 łyżeczki żelatyny4 łyżki cukru pudrudodatkowoczekoladaŚliwki dzień wcześniej włożyć do słoika, zalać alkoholem, zakręcić słoik i odstawić do nasączenia.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier.Do ubitych białek dodać żółtka i ubijać do czasu widocznych pęcherzyków powietrza.Do napowietrzonych żółtek wsypywać partiami przesianą mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszać drewnianą łyżką.Ciasto wylać do blaszki (25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp 160°C do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości 20 cm na blat kuchenny. Odstawić do wystudzenia.Masło utrzeć na puch dodając partiami nutellę jeśli będzie mało słodkie to dosłodzić cukrem pudrem.Śliwki odsączyć na sicie z alkoholu, pokroić w kostkę i dodać do masy.Odsączonym alkoholem nasączyć biszkopt a resztę alkoholu dodać do masy.Masę wyłożyć na nasączony biszkopt.Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia.Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec ubijania cukier puder.Do napęczniałej żelatyny dodać 2 łyżeczki zimnej wody, garnuszek położyć na ogniu i rozpuścić żelatynę.Rozpuszczoną żelatynę dodać do ubitej śmietanki, wymieszać i wyłożyć na placek.Na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę.Ciasto schłodzić w lodówce.Smacznego!!