Wykonanie
Od kiedy pamiętam klejenie wigilijnych pierogów wydawało mi się niemożebnie żmudne i pracochłonne, ale zawsze było cudownym przedświątecznym rytuałem. Dziś już całkiem inaczej na to patrzę i uwielbiam kleić je na Święta. Nie wiem jakie jadacie pierogi na Wigilię w swoich domach, ale u nas zawsze robiło się je z farszem z samych
suszonych grzybów, bez
kapusty. Kluczem do wigilijnego pieroga idealnego jest ultra delikatne, cieniutkie ciasto, pięknie zakręcone falbanki i właśnie farsz z
suszonych grzybów odpowiednio doprawiony. Pozostał tydzień do Wigilii, to najlepszy moment, żeby przygotować już pierogi, by tuż przed Świętami
mieć jak najmniej pracy - zróbcie tym razem luksusowe wigilijne pierogi z
grzybami.

W tym roku znów
mogę wybierać z worka świątecznej muzyki, którą mi nadesłaliście w kolejnej edycji muzycznego konkursu Noël, noël . Uwielbiam ten konkurs! i tak właśnie do mojej kolekcji dzięki Marysi z Derby w UK dołączyła piękna świąteczna piosenka "Meri
Kuri" w wersji koreańskiej wokalistki Boa :)Wczoraj w warszawskiej Fortecy pierogi kleiliśmy całymi rodzinami ze Slow Food Warszawa. Dawno nie widziałam tak radosnej i twórczej atmosfery pierogowej. Dzieciaki wyrabiały ciasto z zaparzanej
mąki, a
potem samodzielnie wałkowały na przygotowanych stolnicach. Kleiły dzieci i dorośli, mamy i dziadkowie. Dzieciaki z przyjemnością zajadały samodzielnie wykonane pierogi, karmiły rodziców i obiecywały babciom wyręczyć je w przedświątecznej krzątaninie.

Były aż trzy wzory pierogowych falbanek, a także wzorek widelcowy, prawdziwe uszka do barszczu i
grzybowe "
cukierki". Działo się! Jeśli mieszkacie w okolicach Warszawy, koniecznie dołączcie do Slow Food Warszawa, już w styczniu wspólne faworkowanie i konkurs na najlepszego pączka!

W moim rodzinnym domu, luksusowe pierogi z samymi
grzybami robiło się tylko raz do roku, właśnie na Wigilię. I bez przesady, wcale nie chodzi tu o jakiś specjalny nadmiar pracy, czy wyjątkowy koszt pieroga z
grzybami, raczej o ten niezwykły smak, na który czekało się cały rok. Och, pierogi wigilijne smakowały zawsze wyjątkowo! Najpierw zajadaliśmy się nimi jako ostatnim niesłodkim daniem w czasie kolacji wigilijnej, a
potem jeszcze dojadaliśmy na zimno, tuż po Pasterce, na chwilę przed chwyceniem pętka pieczonej
białej kiełbasy (tuż po północy to już "wolno" było jeść
mięso:))

Najlepsze
grzyby do wigilijnych pierogów to tzw "kominki", czyli lejkowce dęte, których naprawdę nikt w lesie nie zbiera (jeśli się na grzybach nie zna). Jeśli jednak widzieliście film Cortlunda "Tam, gdzie rosną
grzyby", może wyłapaliście, że to są te "czarne
kurki", o których Lucien i Regina dyskutują z właścicielem restauracji, kupującej zebrane przez nich dary lasu. Nie wiem gdzie w lesie szukać "kominków" w mojej okolicy, kiedyś zbieraliśmy je pod Kazimierzem, ale farsz do wigilijnych
grzybów będzie wyśmienity także z suszonych podgrzybków lub koźlarzy.Kilka pierogowych tricków- im cieńsze ciasto, tym pierogi delikatniejsze- postaraj się wycinać małe kółeczka (średnicy 6-7 cm), im mniejsze tym, ładniejsze pierogi- idealny pieróg jest wypchany nadzieniem, a nie cienki i rozdeptany, zatem nie żałuj nadzienia, ale ściśle zaciskaj brzegi pieroga- to nieprawda, że falbanki są grube i najlepiej rozdeptać brzeg pieroga wzorem "od widelca"; dla mnie pierogi 'od widelca' są takie "barowe', a nie domowe. Jeśli ciasto jest pyszne i delikatne, falbanka będzie piękną i smaczną dekoracją pieroga, warto zrobić jak najpiękniejszą- najpierw zrób farsz, nawet 1-2 dni wcześniej, by
mieć jak najmniej pracy w dniu klejenia- przystępując do klejenia, najpierw wywałkuj pas ciasta, wytnij kółeczka, schowaj pozostałe ciasto pod folię i napełniaj farszem wszystkie wycięte kołeczka. Najlepiej pracować po 20 pierogów, a pozostałe ciasto trzymać pod folią, by nie obsychało.- gotowe pierogi wykładaj na umączoną tacę i przykrywaj ściereczką, by nie obsychały- pierogi warto gotować w wodzie z odrobiną
oleju, będą się mniej sklejały po ugotowaniu- warto przygotować pierogi kilka dni (a nawet tygodni) przed Wigilią i zamrozić je już po ugotowaniu !pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z
olejem, wyciągamy łyżką cedzakową z
wody natychmiast po wypłynięciu i najlepiej od razu przekładać je na posmarowaną
olejem tacę; każdą warstwę trzeba lekko skropić
olejem, dzięki
czemu pierogi się nie skleją; zupełnie zimne pierogi przełóż do woreczka strunowego i wkładaj do zamrażarki.

Delikatne ciasto na pierogi - bezjajeczne!300g
mąki pszennej poznańskiej (na ok 80-90szt pierogów)1 łyżka
oleju1 płaska łyżka
soliok 150-200g bardzo ciepłej
wodyMąkę wymieszaj z
solą i zalej bardzo ciepłą
wodą (na początek dodaj jej mniej), wlej
olej i wyrabiaj na spójne gładkie ciasto. Ja robię to hakiem miksera. Wyrabianie trwa ok 10 minut.
Potem ciepłe ciasto zawijam w folię i odkrawam po kawałku do wałkowania. Można wałkować pierogi na blacie podsypanym
mąką, ja używam wałkowarki do
makaronu i wałkuję na pozycję "4", ciasto ma wówczas ok 1-1,5mm. Wykrawaj kółeczka (im mniejsze tym, piękniejsze pierogi, ja robię je o średnicy 6-7cm). Na środku układaj łyżeczkę farszu, zaklejaj ściśle wszystkie brzegi, a
potem wyrabiaj falbankę - moja jest tzw "szczypana na zakładkę", ale wzorów jest wiele. Najlepiej podpatrz falbankowy wzór u babci lub mamy :)Gotowe pierogi trzymaj pod ściereczką, gotuj partiami w osolonej wodzie z dodatkiem
oleju i przygotuj do mrożenia (patrz uwagi), jeśli gotujesz je kilka dni przed Wigilią.Ciasto pierogowe dla początkujących - z
jajkiem300g
mąki pszennejwoda ile się wgniecie - ok 50-70g1 płaska łyżka
soli1 małe
jajko (lub pół większego)1 łyżka
olejuMąkę, z
solą,
olejem i
jajkiem wyrabiaj na gładkie ciasto, po odrobinie dodawaj ciepłą
wodę, w zależności od rodzaju
mąki dodasz jej mniej lub więcej "ile sie wgniecie", by ciasto było gładkie i nie kleiło się. To ciasto mniej się rozpada przy gotowaniu i wydaje się lepszym rozwiązaniem dla rozpoczynających swoją przygodę z klejeniem pierogów.

Luksusowy farsz
grzybowy do wigilijnych pierogówok 150g
suszonych grzybów - najlepsze będą lejkowce dęte ("kominki"), podgrzybki lub koźlarze8
szalotekolejsporo
soli i świeżo mielonego
pieprzuziele angielskie1-2 łyżki
kaszy mannySuszone grzyby zalej w garnku ciepłą
wodą, dodaj 2 łyżeczki
soli i wstaw na niewielki gaz. Gotuj ok 30 minut, aż będą zupełnie miękkie. Odcedź na sicie (płyn zachowaj np, do zupy grzybowej) i gdy wystygną dokładnie odciśnij, aż będą prawie suche. Zmiel
grzyby dwukrotnie w maszynce do
mięsaSzalotki pokrój w drobna kostkę, podsmaż na złoto na
oleju, osącz z
oleju na sicie i dodaj
cebulę do zmielonych
grzybów. Dokładnie całość wymieszaj, dopraw do smaku
solą i
pieprzem oraz utłuczonym w moździerzu lub mielonym
zielem angielskim. Jeśli farsz wyda się zbyt wilgotny, dodaj łyżkę
kaszy manny, która wchłonie wilgoć. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki. Pierogi napełniaj zimnym farszem, będzie to znacznie wygodniejsze przy ich sklejaniu.