Wykonanie
Już torby spakowane, lodówka podróżna się chłodzi, nawigacja nastrojona, a mapy w schowku. Poduszki dla dzieci na siedzeniach, -dziesiąt ostatnich płyt zgranych na iPada i torba książek gotowa na lato. Od kilku dni w zasadzie o niczym innym nie myślę tylko C.O pysznego Z.J.E.M niebawem? Tym razem żadnej "gotowej" oferty nie mamy, zdajemy się na nos, na podniebienie i podpowiedzi przedwyjazdowe z portali dla smakoszy. Będziemy zlizywać
oliwę ciabattą, spijać
wino w winnicach i odkrywać liguryjskie smaki.
Będę wgryzać się w soczyste
brzoskwinie i rozrywać
mozzarella di bufalla .
Będę Włoszką! A tuż przed podróżą mam dla Was danie śródziemnoletnie - soczystą
sałatkę z grilla.
Piję różowe wino i słucham przed wyjazdem
Melody,
Melody Gardot. A po powrocie z wakacji, nim stopy dobrze dotkną nowej trawy w ogrodzie, pędzę na jej koncert, który w Warszawie pod koniec lipca... ajajaj wakacyjnie, letnio, nastrojowo brzmi dziś "Mira" z najnowszej płyty
Melody Gardot...Już się
mogę doczekać nowych smaków, wrażeń, widoków. Uwielbiam podróżować, a tym razem będzie to moja pierwsza Wielka Włoska Wyprawa. Co z niej przywiozę? zupełnie nie wiem i to jest najciekawsze :)Ale nim wyjadę, mam dla Was coś pysznego. Koniecznie zróbcie w
słoneczny tarasowo-ogrodowy weekendtę
sałatkę, bo jest prześliczna, cudownie letnia i zawiera moje ulubione letnie smaki - na dwóch pajdach opieczonego nad ogniem
chleba ułożyłam soczyste, grillowane
brzoskwinie doprawione
rozmarynem i
oliwą, grillowany na płycie słony i pyszny
ser halloumi.
Rukolę skropiłam oliwą z nutą
chilli, dodałam świeże
maliny i oprószyłam grubą
morska solą i
płatkami chilli. Zachwyćcie się!
na 2 osoby2 dojrzałe
brzoskwinieoliwa extra virginposiekane igiełki
rozmarynusól i
pieprz4 pajdy
chleba na zakwasie, ciabatty lub
wiejskiego chleba pszennego
oliwa extra virgin z
chilli8 plastrów
sera halloumi
rukolapłatki chillibalsamicogruboziarnista
sól morskaW misce dopraw
oliwę z oliwek: wymieszaj ja z posiekanymi igiełkami
rozmarynu,
solą morską i świeżo mielonym
pieprzem.
Brzoskwinie przekrój na ćwiartki usuwając pestkę. Przełóż do miski i delikatnie wymieszaj z przyprawioną
oliwą z oliwek. Odstaw na kilkanaście minut.W tym czasie pajdy
chleba spryskaj
oliwą doprawioną
chilli i grilluj z obu stron, aż staną się chrupiące. Przełóż na talerze po 2 kromki na osobę. Na grilla połóż płytę lub patelnię i podrumień z obu stron plastry
sera halloumi, a następnie przełóż na talerz z kromkami
chleba. Ułóż na grillu ćwiartki
brzoskwini, grilluj ok minut, a następnie przewróć, by druga strona też się lekko zrumieniła. Nie grilluj
owoców zbyt długo, by pozostały jędrne i soczyste. Przełóż
brzoskwinie na przygotowane talerze.
Rukolę wymieszaj z
oliwą extra virgin zaostrzoną
chilli i balsamico, wyłóż na
owoce, posyp
malinami, kryształkami grubej
soli morskiej i
płatkami chilli.Bon apetit!