ßßß Cookit - przepis na Spotkajmy się!

Spotkajmy się!

nazwa

Wykonanie

Chciałam Was wszystkich serdecznie zaprosić na wyjątkowe i inspirujące spotkanie w sobotę 10 marca - upieczemy razem bułki, zrobimy pyszne pasty do chleba, porozmawiamy o tym co pyszne, zdrowe i nasze polskie. Zabierzcie mężów, żony, dzieci i babcie :) Och i koniecznie wyślijcie linka do tego posta wszystkim znajomym! Nie zapomnijcie też o koszyku na zakupy i notatnikach... to będzie taki rodzinny piknik pełen atrakcji i wspaniałych smaków!
W sobotę 10 marca od 11:00 do 16:00 przyjdźcie z całymi rodzinami do FORTECY w Parku Traugutta, ul Zakroczymska 12 w Warszawie na wyjątkowe wydarzenie organizowane przez
To nie tylko kolejna Kulinarna Akcja Bezpośrednia, ale także warsztaty Gotowania dla dzieci, kiermasz produktów regionalnych, pokaz kulinarny Artura Moroza oraz koncert zespołu Jagny Knittel, a wszystko wokół FINAŁU KONKURSU KULINARNEGO "TRADYCYJNE PRODUKTY - NOWOCZESNA KUCHNIA POLSKA" realizowanego przez Slow Food i Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Sery zagrodowe, tworzone z pasją i sezonowane z cierpliwością. Prawdziwy kumpiak, kindziuk i kabanosy. Masło, pachnące jak masło i chleb, ciężki jak chleb. Syropy z sosny, akacji i derenia. Oleje tłoczone na zimno, w których z zamkniętymi oczami rozpoznasz rzepak, len albo słonecznik. Wybitne konfitury, uczciwe miody, chrzan nadwarciański i sękacz z ognia - to wszystko dostępne będzie na kiermaszu i w jednodniowej knajpce.
Używając najlepszych produktów regionalnych, młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych (tak tak, to przyszli wielcy szefowie kuchni!!) będą tworzyć nowoczesne dania, walcząc o najwyższą notę w konkursie kulinarnym, wieńczącym projekt "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" - ich wysiłki będzie komentował Maciej Nowak. Kto wie jakie talenty odkryją przed nami!
Szczegółowy program imprezy:
11-16 - Kiermasz produktów, jakie lubicie, których szukacie, którymi się zachwycicie. Zakupy, degustacja i jednodniowa knajpka, w której spróbujecie królika popielańskiego w musztardzie (pycha!) i wina od Płochockich. Liczne stoiska z produktami, które rzadko docierają do Warszawy. Jakościowe wyroby i gwarantujący jakość autorzy, wyselekcjonowani przez Slow Food i Krajową Izbę Produktu Regionalnego
11-14 - Zmagania konkursowe uczniów szkół gastronomicznych, komentowane przez Maćka Nowaka
13 . 00 - Kulinarna Akcja Bezpośrednia - Rasy rodzime zwierząt gospodarskich .
Kura zielononóżka znana jest już nawet w przedszkolach. A czy wiemy coś o króliku popielańskim, owcy pomorskiej czy wrzosówce? Mamy w Polsce kilkadziesiąt rodzimych ras, wartych chronienia. Opowiedzą nam o nich prof. dr. hab. Jędrzej Krupiński i prof. dr hab. Paweł Bielański z Instytutu Zootechniki w Balicach. Wykład, dyskusja i degustacja. Wstęp 10 zł, członkowie Slow Food 5 zł.
13 . 00 - Warsztaty gotowania dla dzieci "Bułeczki i spółka"
Dzieci będą gotowały w grupach, które poprowadzą:
Beata - Lawendowy Dom
Nina - Nina w Kuchni
Zuza - Pomarańcza i Imbir
Małgosia - Minta Eats
Renata - Italianissima
Iwona i Katarzyna z... ChilliBite :))
15 . 00 - autorski pokaz kulinarny Artura Moroza, szefa Kuchni Restauracji Bulaj w Sopocie.
15 . 30 - koncert Jagny Knittel z zespołem
16 . 00 - ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
Do zobaczenia w Fortecy!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2012/03/spotkajmy-sie.html