Wykonanie
Chciałam Was wszystkich serdecznie zaprosić na wyjątkowe i inspirujące spotkanie w sobotę 10 marca - upieczemy razem
bułki, zrobimy pyszne pasty do
chleba, porozmawiamy o tym co pyszne, zdrowe i nasze polskie. Zabierzcie
mężów, żony, dzieci i babcie :) Och i koniecznie wyślijcie linka do tego posta wszystkim znajomym! Nie zapomnijcie też o koszyku na zakupy i notatnikach... to będzie taki rodzinny piknik pełen atrakcji i wspaniałych smaków!W sobotę 10 marca od 11:00 do 16:00 przyjdźcie z całymi rodzinami do FORTECY w Parku Traugutta, ul Zakroczymska 12 w Warszawie na wyjątkowe wydarzenie organizowane przez
![](/Data/Images/www.chillibite.pl\2012_slash_03_slash_spotkajmy-sie/l/-1818853983.jpg)
To nie tylko kolejna Kulinarna Akcja Bezpośrednia, ale także warsztaty Gotowania dla dzieci, kiermasz produktów regionalnych, pokaz kulinarny Artura Moroza oraz koncert zespołu Jagny Knittel, a wszystko wokół FINAŁU KONKURSU KULINARNEGO "TRADYCYJNE PRODUKTY - NOWOCZESNA KUCHNIA POLSKA" realizowanego przez Slow Food i Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Sery zagrodowe, tworzone z pasją i sezonowane z cierpliwością. Prawdziwy kumpiak, kindziuk i
kabanosy.
Masło, pachnące jak
masło i
chleb, ciężki jak
chleb.
Syropy z sosny, akacji i derenia.
Oleje tłoczone na zimno, w których z zamkniętymi oczami rozpoznasz rzepak, len albo
słonecznik. Wybitne
konfitury, uczciwe
miody,
chrzan nadwarciański i sękacz z ognia - to wszystko dostępne będzie na kiermaszu i w jednodniowej knajpce.
![](/Data/Images/www.chillibite.pl\2012_slash_03_slash_spotkajmy-sie/l/62584596.jpg)
Używając najlepszych produktów regionalnych, młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych (tak tak, to przyszli wielcy szefowie kuchni!!) będą tworzyć nowoczesne dania, walcząc o najwyższą notę w konkursie kulinarnym, wieńczącym projekt "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" - ich wysiłki będzie komentował Maciej Nowak. Kto wie jakie talenty odkryją przed nami!Szczegółowy program imprezy:11-16 - Kiermasz produktów, jakie lubicie, których szukacie, którymi się zachwycicie. Zakupy, degustacja i jednodniowa knajpka, w której spróbujecie
królika popielańskiego w musztardzie (pycha!) i
wina od Płochockich. Liczne stoiska z produktami, które rzadko docierają do Warszawy. Jakościowe wyroby i gwarantujący jakość autorzy, wyselekcjonowani przez Slow Food i
Krajową Izbę Produktu Regionalnego11-14 - Zmagania konkursowe uczniów szkół gastronomicznych, komentowane przez
Maćka Nowaka13 . 00 - Kulinarna Akcja Bezpośrednia - Rasy rodzime zwierząt gospodarskich .
Kura zielononóżka znana jest już nawet w przedszkolach. A czy wiemy coś o
króliku popielańskim, owcy pomorskiej czy wrzosówce? Mamy w Polsce kilkadziesiąt rodzimych ras, wartych chronienia. Opowiedzą nam o nich prof. dr. hab. Jędrzej Krupiński i prof. dr hab. Paweł Bielański z Instytutu Zootechniki w Balicach. Wykład, dyskusja i degustacja. Wstęp 10 zł, członkowie Slow Food 5 zł.13 . 00 - Warsztaty gotowania dla dzieci "Bułeczki i spółka"Dzieci będą gotowały w grupach, które poprowadzą:Beata - Lawendowy Dom
Nina -
Nina w KuchniZuza -
Pomarańcza i
ImbirMałgosia -
Minta EatsRenata - ItalianissimaIwona i Katarzyna z... ChilliBite :))15 . 00 - autorski pokaz kulinarny Artura Moroza, szefa Kuchni Restauracji Bulaj w Sopocie.15 . 30 - koncert Jagny Knittel z zespołem16 . 00 - ogłoszenie wyników konkursu kulinarnegoDo zobaczenia w Fortecy!