ßßß Cookit - przepis na Królewski pishinger

Królewski pishinger

nazwa

Wykonanie

W każdym domu niemalże robiło się „wafle przekładane”, u nas zazwyczaj z kajmakiem, czasem nutellą, dobrą konfiturą, ale dopiero, gdy zrobiłam "tort” z wafli przełożony czterema warstwami masy czekoladowo-orzechowej, czterema warstwami kajmaku i jedną warstwą domowego dżemu z czarnej porzeczki, dopiero wtedy rodzina zaczęła wydawać jęki prawdziwej ekstazy – to się nazywa pischinger! Królewski pischinger :)
Idealna na poprawienie nastrojów - czekolada, czekoladowo z czekoladą. Będzie mazurkowo, radośnie i z przytupem. Kiedyś upiekłam "najlepszy mazurek na świecie" - na tamtą chwilę przynajmniej - który, oprócz kruchego spodu, jedną z warstw miał z suchego wafla. Były w nim też suszone figi i daktyle, słupki migdałowe i długie paski samodzielnie smażonej skórki pomarańczowej. I zawsze jak rozmawiam z wielbicielem mazurków, przed oczyma pojawia się ta właśnie pyszna wersja świątecznego ciasta - mazurek z waflem. Pozostałe blaty wafla przełożyłam kilkoma słodkimi masami, które mi się akurat nawinęły - było pysznie! Od tamtej pory zawsze mam w spiżarni kilka paczek suchych wafli, puszkę ugotowanego kajmaku, pudełko czekolady deserowej.
Na smętki i obniżenie nastroju trzeba mieć też na podorędziu trochę zaczarowanej muzyki - na za zimne stopy, na brak światła za oknem, na chłód zastygający w ramionach. Niespodziewane otrzymanie prezentu, takiego który ma wartość w intencji, a niekoniecznie w przeliczeniu na złotówki jest wspaniałe. Niedawno dostałam taki magiczny prezent - piosenkę, którą znam od wiosny z Trójki, ale właśnie w smętniaste dni wywołuje najbardziej radosne przytupywanie, podśpiewywanie i pogwizdywanie - koniecznie posłuchajcie i ... podajcie ją dalej! ZAZ ma wspaniałą energię w głosie i całą masę życia w sobie. Enjoy!
posłuchaj teraz koniecznie (klik na strzałeczce)
A tu, podarowana mi, wspaniała wersja uliczna:
(znów klik na strzałeczce):
Jesienią zamiast gotowania i wymyślania nowych ciekawych smaków, często szperam i wędruję po pachnących kuchnią blogach, u Basi znalazłam czekoladowo-orzechowe nadzienie do pischingera i koniecznie je chciałam wypróbować. Zrobiłam dwie wersje - z Makagigi i własną wariację na temat. Och trzeba było widzieć miny maleńtasów zajadających się wysokim 10-cio warstwowym* pischingerem "babci SzeLLki" - królewski pischinger rulezzz! Ten przepis dedykuję w podziękowaniu za energetyczną ZAZ.
Jest wysoki*, wyborny w smaku, ułożony na pięknej paterze obroni się jako tort. Och koniecznie, koniecznie go zróbcie! To taki przepis, że kulinarne leniuszki, początkujące kuchareczki i niegotujący panowie świetnie sobie poradzą ;)
paczka okrągłych wafli (10szt)
domowy dżem z czarnej porzeczki lub malinowy
MASA KAJMAKOWA
Puszkę słodkiego mleka skondensowanego zalej wrzątkiem, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 2 godziny. Wystudź całkowicie i dopiero otwieraj puszkę. Z jednej puszki wyjdzie ok. 4 warstw do smarowania wafli
MASA CZEKOLADOWO ORZECHOWA
200g gorzkiej czekolady - używam gorzkiej Wedla
200g masła
200g cukru
6 żółtek
200g zmielonych orzechów włoskich
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej (albo 2 x 30s w mikrofali). Żółtka utrzyj z cukrem na idealnie biały kogel-mogel. Nie przerywając ucierania, wlej przestudzoną czekoladową lawę , dokładnie wymieszaj i dodaj orzechy. Z tych proporcji wyjdzie ok. 4-5 warstw do okrągłych wafli.
Wafle smaruj warstwami:
czekolada z orzechami
– kajmak
czekolada z orzechami
– kajmak
dżem z czarnej porzeczki lub malinowy
– kajmak
czekolada z orzechami
– kajmak
czekolada z orzechami
POLEWA: 100g gorzkiej czekolady i 50g masła
DO POSYPANIA: 50g orzechów włoskich lekko posiekanych
Całość zawiń w folię aluminiową, przykryj obciążoną deseczką, odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na noc. Następnego dnia składniki polewy rozpuść w kąpieli wodnej (lub 2 x 30s w mikrofali) i pokryj masą czekoladową tort waflowy smarując również boki. Udekoruj posiekanymi orzechami. Pischingera można przygotować 2 dni wcześniej. Krój na trójkąty dopiero, gdy czekolada całkiem zastygnie.
*na zdjęciach jest wersja niższa, z 5 wafli i tylko z masą czekoladowo orzechową, nie zdążyłam z uchwyceniem pischingera z 10cioma warstwami, ale kiedyś uzupełnię tę fotkę
Źródło:http://www.chillibite.pl/2010/11/krolewski-pischinger-is-best.html