Wykonanie
Tarta śliwkowa z
orzechami i
czekoladą jest propozycją dla zwolenników mniej słodkich wypieków, gdyż w jej składzie znajduje się niewielka ilość
cukru oraz
gorzka czekolada. Do tarty można wykorzystać zwykłą
czekoladę deserową i ulubione
orzechy, jeśli jednak gdzieś w spiżarni leżakuje zapomniana lub otrzymana z jakiejś okazji
czekolada z orzechami, polecam jej użycie.Do mojej tarty wykorzystałam
czekoladę z całymi
orzechami laskowymi, ale również inne
orzechy będą pasować do tego wypieku.Poniższe proporcje składników sprawdzą się przygotowane w formie o średnicy 21cm .

Składniki:210g
mąki pszennej30g
cukru pudru100g
masła1
żółtko3 łyżki zimnej
wody500g
śliwek100g
gorzkiej czekolady z
orzechami laskowymi1 łyżka
cukrutłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:-
mąkę i
cukier przesiać, dodać zimne
masło i
żółtko, składniki posiekać razem, wlać zimną
wodę, zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- formę o średnicy 21cm wysmarować tłuszczem, 1/4 ciasta pozostawić w lodówce, resztą wylepić dno i boki formy (w przypadku tortownicy wylepić boki do połowy)- ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do zrumienienia- spód z ciasta pozostawić do ostygnięcia-
śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki-
czekoladę z orzechami schłodzić w lodówce, następnie posiekać na drobne kawałki

- na kruchy spód wysypać 2/3 posiekanej
czekolady i
orzechów- na wysypanych kawałkach poukładać gęsto
śliwki skórką do dołu, najlepiej by zachodziły trochę na siebie-
śliwki posypać łyżką
cukru oraz resztą mieszanki
czekoladowo-orzechowej- pozostawione ciasto wyjąć z lodówki, palcami formować cienkie ruloniki, układać je na śliwkach w niewielkich odstępach tak, by powstała kratka- brzegi ciasta możemy posmarować roztrzepanym
białkiem, wtedy łatwiej będzie nam przykleić do nich ciasto,
białkiem można też posmarować gotową kratkę- gotową tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 35-45 minut
Tarta śliwkowa łączy w sobie kwaskowate, soczyste
śliwki,
gorzką czekoladę oraz dużą ilość drobno posiekanych
orzechów. Pod wpływem ciepła
czekolada roztapia się, co sprawia, że po upieczeniu
czekoladowy smak przenika poszczególne elementy nadzienia, tworząc pyszną całość.
Tarta to uczta dla wielbicieli
czekolady z
bakaliami, ale też dla fanów wypieków z dużą ilością
śliwek.