ßßß Cookit - przepis na Mazurek śliwkowy z marcepanem

Mazurek śliwkowy z marcepanem

nazwa

Wykonanie

Mazurki mają to do siebie, że można przygotować je na milion sposobów. Nie byłabym sobą, gdybym na Wielkanoc nie przetestowała przynajmniej kilku z nich.
Przepis na "śliwkę w czekoladzie" był bezkonkurencyjny. Mimo trzech warstw. Mimo odrobiny więcej pracy niż przy czekoladowym czy daktylowym ... Samo połączenie śliwek, czekolady i marcepanu brzmi obiecująco. Spróbujecie?
Składniki:
180 mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko
1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
150 g suszonych śliwek
1/3 szklanki wody
4 łyżeczki cukru
1/3 cytryny
garść mielonych płatków migdałowych
50 g masy marcepanowej
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)
Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Wodę zagotuj z cukrem. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut do lekkiego zgęstnienia. Dodaj pokrojone w paseczki śliwki oraz zmielone migdały. Dopraw sokiem z cytryny. Jeśli lubisz, możesz dodać skórkę otartą z cytryny. Gotuj kilka minut, aż masa zgęstnieje. Masę przestudź i wyłóż na zimny kruchy spód. Przykryj ją rozwałkowaną cienko masą marcepanową.
Czekoladę pokrusz na kawałeczki i wraz ze śmietaną kremówką umieść w kąpieli wodnej. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Powstałą polewę rozsmaruj na marcepanie.
Udekoruj według uznania.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2015/04/mazurek-sliwkowy-z-marcepanem.html