ßßß
Składniki:180 mąki pszennej50 g cukru pudru100 g masła1 żółtko1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%150 g suszonych śliwek1/3 szklanki wody4 łyżeczki cukru1/3 cytrynygarść mielonych płatków migdałowych50 g masy marcepanowej3/4 tabliczki gorzkiej czekolady2 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.Wodę zagotuj z cukrem. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut do lekkiego zgęstnienia. Dodaj pokrojone w paseczki śliwki oraz zmielone migdały. Dopraw sokiem z cytryny. Jeśli lubisz, możesz dodać skórkę otartą z cytryny. Gotuj kilka minut, aż masa zgęstnieje. Masę przestudź i wyłóż na zimny kruchy spód. Przykryj ją rozwałkowaną cienko masą marcepanową.Czekoladę pokrusz na kawałeczki i wraz ze śmietaną kremówką umieść w kąpieli wodnej. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Powstałą polewę rozsmaruj na marcepanie.
Udekoruj według uznania.