Wykonanie
Mazurki mają to do siebie, że można przygotować je na milion sposobów. Nie byłabym sobą, gdybym na Wielkanoc nie przetestowała przynajmniej kilku z nich.Przepis na "
śliwkę w
czekoladzie" był bezkonkurencyjny. Mimo
trzech warstw. Mimo odrobiny więcej pracy niż przy
czekoladowym czy
daktylowym ... Samo połączenie
śliwek,
czekolady i marcepanu brzmi obiecująco. Spróbujecie?

Składniki:180
mąki pszennej50 g
cukru pudru100 g
masła1
żółtko1/2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%150 g suszonych
śliwek1/3 szklanki
wody4 łyżeczki
cukru1/3
cytrynygarść mielonych
płatków migdałowych50 g masy marcepanowej3/4 tabliczki
gorzkiej czekolady2 łyżki kwaśnej
śmietany
Sposób przygotowania:Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)
Mąkę posiekaj z
masłem. Dodaj
żółtka,
cukier i
śmietanę. Szybko zagnieć,
owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Wodę zagotuj z
cukrem. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut do lekkiego zgęstnienia. Dodaj pokrojone w paseczki
śliwki oraz zmielone
migdały. Dopraw
sokiem z cytryny. Jeśli lubisz, możesz dodać skórkę otartą z
cytryny. Gotuj kilka minut, aż masa zgęstnieje. Masę przestudź i wyłóż na zimny kruchy spód. Przykryj ją rozwałkowaną cienko masą marcepanową.
Czekoladę pokrusz na kawałeczki i wraz ze
śmietaną kremówką umieść w kąpieli
wodnej. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia
czekolady. Powstałą polewę rozsmaruj na marcepanie.

Udekoruj według uznania.