ßßß Cookit - przepis na French toast z syropem klonowym i pomarańczą

French toast z syropem klonowym i pomarańczą

nazwa

Wykonanie

W weekendy pałeczkę w kuchni przejmuje męska część rodziny. I śniadania są celebrowane . Lubimy jadać śniadania na słodko - naleśniki, placki, placuszki, gofry i inne - z syropem klonowym, pysznym domowym dżemem, czy miodem z zaprzyjaźnionej pasieki. Równie popularnym pomysłem śniadaniowym na niedziele są u nas wszelakie wcielenia jajek - w koszulkach, na belonie, na miękko. Jednym z pierwszych "słodkich śniadań" jakie lata temu wprowadziliśmy przy naszym stole był French Toast .
No skoro on jest "French", to od razu słyszę bardziej błękitne od twych oczu Edith Piaf . Posłuchajcie "Plue bleu que tes yeaux" …
Kiedyś zachwyciło mnie francuskie śniadanie w warszawskiej Szpilce, na które podano "french toast " i po niemal 20 latach wciąż pozostaje najbardziej ulubionym leniwym, niedzielnym śniadaniem. Bardzo mało pracy i szybko, tylko trzeba mieć chałkę. Od kiedy mamy daleko do sklepu, zawsze mam kilka chałek w zamrażarce.
French Toast
duża chałka
3-4 jajka
mleko
dodatki
syrop klonowy
pomarańcze
cynamon
Jajka rozkłóć z mlekiem w głębokim talerzu. Chałkę pokrój w średniej grubości plastry i maczaj z obu stron w jajku s mlekiem. Układaj jeden na drugim, żeby dobrze nasiąkły. Smaż na średnio rozgrzanym oleju z łyżka masła. Podawaj gorące z plastrami soczystej pomarańczy, posypane cynamonem i polane syropem klonowym. Przepyszne! koniecznie ze szklanką zimnego mleka lub soku wyciśniętego z pomarańczy. Czasem jadamy francuskie tosty z owocami sezonowymi - truskawkami, borówkami, czy czerwoną porzeczka, jednak z pomarańczami smakują nam najbardziej.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2010/05/french-toast-czyli-weekend-treatment.html