Wykonanie
W weekendy pałeczkę w kuchni przejmuje męska część rodziny. I śniadania są celebrowane . Lubimy jadać śniadania na słodko - naleśniki, placki, placuszki, gofry i inne - z
syropem klonowym, pysznym domowym
dżemem, czy
miodem z zaprzyjaźnionej pasieki. Równie popularnym pomysłem
śniadaniowym na niedziele są u nas wszelakie wcielenia
jajek - w koszulkach, na belonie, na miękko. Jednym z pierwszych "słodkich śniadań" jakie lata temu wprowadziliśmy przy naszym
stole był French Toast .

No skoro on jest "French", to od razu słyszę bardziej błękitne od twych oczu Edith Piaf . Posłuchajcie "Plue bleu que tes yeaux" …Kiedyś zachwyciło mnie francuskie śniadanie w warszawskiej Szpilce, na które podano "french toast " i po niemal 20 latach wciąż pozostaje najbardziej ulubionym leniwym, niedzielnym śniadaniem. Bardzo mało pracy i szybko, tylko trzeba
mieć chałkę. Od kiedy mamy daleko do sklepu, zawsze mam kilka
chałek w zamrażarce.French Toastduża
chałka3-4
jajkamlekododatki
syrop klonowypomarańczecynamonJajka rozkłóć z
mlekiem w głębokim talerzu.
Chałkę pokrój w średniej grubości plastry i maczaj z obu stron w
jajku s
mlekiem. Układaj jeden na drugim, żeby dobrze nasiąkły. Smaż na średnio rozgrzanym
oleju z łyżka
masła. Podawaj gorące z plastrami soczystej
pomarańczy, posypane
cynamonem i polane
syropem klonowym. Przepyszne! koniecznie ze szklanką zimnego
mleka lub soku wyciśniętego z
pomarańczy. Czasem jadamy francuskie tosty z
owocami sezonowymi -
truskawkami,
borówkami, czy
czerwoną porzeczka, jednak z
pomarańczami smakują nam najbardziej.