Wykonanie
Ubrałam choinkę! Przystroiłam cały pokój lampkami! Teraz już zupełnie straciłam motywację i chęci do przeglądania notatek.
Siedzę w pokoju pod ciepłym kocem, na biurku leży kubek gorącej
herbaty z
cytryną i
miodem, przyglądam się migającym światełkom i słucham świątecznych piosenek. Chwilo, trwaj!




Poniedziałek. Niech już będzie piątek!
Mogę mieć na głowie mnóstwo obowiązków, ale teraz w mojej głowie i tak pierwsze miejsce zajmują zbliżające się święta. Prezenty już rozplanowane, teraz jeszcze tylko trzeba wybrać się na zakupy. Lista produktów potrzebnych do świątecznych wypieków - zrobiona! Ja już jestem gotowa, a Wy? I tylko pogoda robi na złość, za oknem zamiast białego puchu widzę zieloną trawę.
DYNIOWO-
POMARAŃCZOWY FLANPrzepis (jedna porcja):
jajko1
pomarańcza1/2 szklanki startej dyni50 ml
mleka1/2 szkl
serka śmietankowego1 łyżka stewi1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
dżemu wiśniowego(niskosłodzonego)Piekarnik nastawić na 170 stopni. Z 1/2
pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać ze
stewią i
dżemem; zagotować. Przelać do naczynia żaroodpornego i wstawić do lodówki.
Jajko roztrzepać widelcem i wymieszać z
serkiem śmietankowym,
mlekiem, startą
dynią i
cynamonem. Drugą część
pomarańczy pokroić (podzielić) w plastry. Dodać do masy jajecznej. Naczynie żaroodporne wyjąć z lodówki i przełożyć do niego masę. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut.