ßßß
Składniki:Masa makowa1 szklanka maku1 szklanka mleka roślinnego (użyłam migdałowe)szczypta soli1 łyżeczka wanilii1 łyżeczka agaru3-4 łyżki cukru brązowego lub innego3/4 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej kaszy jaglanej na mlekuMasa serowa:1 1/2 szklanki migdałów2 łyżki cytrynyszczypta soli3-4 łyżki cukru brązowego lub innego1 szklanka mleka1 łyżeczka agaruWykonanie:Masa serowa1. Migdały mozczymy w wodzie przez ok. 12 godzin. Obieramy ze skórki. Miksujemy w robocie kuchennym z cukrem.2. Mleko gotujemy z agarem i wlewamy do zmiksowanych migdałów, dodajemy resztę składników i wszystko dokłanie miksujemy.Masa makowa:1. Mak zmielić w maszyce do kawy lub w blenderze, jeżeli ma opcję mielenia ziarna.2. Zalać mlekiem i gotować na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje dodać pod koniec gotowania agar i cukier oraz ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę jaglaną. Potem wszystko miksujemy w w robocie kuchennym.3. Tortownicę posmarować olejem i posypać zmielonymi na mąkę migdałami lub innymi orzechami.4. Najpierw wylewamy masę makową a potem serową. Wstawiamy do lodówki na godzinę lub więcej. Można polać polewą czekoladową.