Wykonanie
Nalepiej i najchętniej kucharzy mi się w kuchni kiedy za oknem zawierucha. Zapachy rozchodzące się po całym domu sprawiają, że mieszkanko jest ciepłe i przytulne – takie rodzinne.W taki właśnie sposób powstał kolejny przepis.
Sero-makowiec marzył mi się od dawna. Jest to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Oczywiście u mnie tylko w wersji bez serowej i bez jajecznej.

Składniki:Masa makowa1 szklanka
maku1 szklanka
mleka roślinnego (użyłam
migdałowe)szczypta
soli1 łyżeczka
wanilii1 łyżeczka agaru3-4 łyżki
cukru brązowego lub innego3/4 szklanki
kaszy jaglanej ugotowanej
kaszy jaglanej na
mlekuMasa serowa:1 1/2 szklanki
migdałów2 łyżki
cytrynyszczypta
soli3-4 łyżki
cukru brązowego lub innego1 szklanka
mleka1 łyżeczka agaruWykonanie:Masa serowa1.
Migdały mozczymy w wodzie przez ok. 12 godzin. Obieramy ze skórki. Miksujemy w robocie kuchennym z
cukrem.2.
Mleko gotujemy z agarem i wlewamy do zmiksowanych
migdałów, dodajemy resztę składników i wszystko dokłanie miksujemy.Masa makowa:1.
Mak zmielić w maszyce do
kawy lub w blenderze, jeżeli ma opcję mielenia ziarna.2. Zalać
mlekiem i gotować na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje dodać pod koniec gotowania agar i
cukier oraz ugotowaną i jeszcze ciepłą
kaszę jaglaną.
Potem wszystko miksujemy w w robocie kuchennym.3. Tortownicę posmarować
olejem i posypać zmielonymi na
mąkę migdałami lub innymi
orzechami.4. Najpierw wylewamy masę
makową a
potem serową. Wstawiamy do lodówki na godzinę lub więcej. Można polać
polewą czekoladową.