Wykonanie
Już kiedyś
pisałam, że uwielbiam wszystko co
kokosowe, więc nie trudno się domyśleć, że Rafaelo to jedne z moich ulubionych łakoci. A że ostatnio staram się ograniczać spożywanie
cukru (co łatwe nie jest) postanowiłam samodzielnie przygotować
kokosowe pralinki w zdrowszej i mniej kalorycznej wersji. Wzorowałam się na tym przepisie (klik), nieco zmieniając proporcje. Kulki te są przygotowane z
kaszy jaglanej, którą można opisywać w samych pozytywach. Domowe Rafaelo jest świetną alternatywą dla sklepowych
słodyczy. Zjadając kolejne sztuki z talerza nie miałam wyrzutów sumienia :)
Składniki:- 3 szklanki
mleka- czubata szklanka
kaszy jaglanej- 2 szklanki
wiórków kokosowych- 50 g obranych i posiekanych
migdałów(lub
płatki migdałowe)- 1 łyżeczka
cukru z
wanilią- 1 łyżka
brązowego cukruprzygotowanie:1.
Kaszę zalać
mlekiem. Wsypać 1 czubatą szklankę wiórek,
wanilie i
cukier brązowy. Gotować do momentu aż
kasza całkowicie wchłonie
mleko. Mieszać co chwilę. Ostudzić.2. Dodać
migdały i wymieszać. Ja całość zblendowałam.3. Formować kulki i obtaczać w wiórkach
kokosowych. Schłodzić w lodówce.