ßßß
Składniki:- kość wieprzowa, bądź drobiowa do sporządzenia wywaru, bądź jak ktoś woli poracja mięsa, żeberka, udko z kurczaka- 1 większa marchewka- niedużykawałek pora- natka pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego- 1 cebula- 1 przecier pomidorowy( najlepiej Pudliszki)- 1/2 śmietanki 30%- 2 łyżki mąki- 1 rosołek bądź vegeta- sół i pieprz do smaku(Proporcje podane na duży garnek)Wykonanie:Zaczynamy od zagotowania wody na wywar. Na gotującąsię wodę wrzucamy kość bądź mięso, z którego będziemy robili wywar, dodajemy startą na tarce marchewkę, pokrojony drobniutko por i cebulkę, także wrzucamy natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie,rosołek bądź vegetę do smaku, doprawiamy solą i pieprzem. I tak przygotowany wywar gotujemy, aż mięso i warzywa będą miękkie. Następnie dajemy przecier, śmietankę i rozrobioną na wodzie mąkę. Zagotowujemy jeszcze raz wszystko razem. Doprawiamy do smaku.Tak sporządzoną zupę podajemy z ryżem, bądź makaronem