Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na serniczek, który powstał zupełnie przypadkiem z produktów które miałam w lodówce. Delikatny, kremowy, Po prostu pyszny! Wielbiciele tego rodzaju deserów się nie zawiodą :) Bardzo Wam polecam :)Składniki na spód:210g ciasteczek digestive50g masłaCiasteczka zmiksować, dodać miękkie masło i zmiksować raz jeszcze. Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia a spód wylepić masą ciasteczkową. Wyrównać. Wstawić do lodówki na 30 minut.Składniki na masę serową:1kg białego sera (wiaderkowy lub zmielony)3 jajka400g mleka skondensowanego słodzonego2 łyżki likieru advocat (klik)1 budyń waniliowy w proszku (40g)1 laska wanilii (wyskrobane ziarenka)1,5 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny3 połówki brzoskwiń z puszkiBrzoskwinie pokroić w ósemki. Ułożyć je równo na dnie tortownicy na masieciasteczkowej. Pozostałe składniki bardzo dokładnie zmiksować. Masę serową wlać delikatnie (brzoskwinie i tak się lekko podniosą). Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140-150 stopni i piec kolejne 50 minut. Gotowy sernik wystudzić a następnie wstawić do lodówki na całą noc (gdy będzie już sztywny zdjąć obręcz tortownicy by sernik "oddychał").Składniki na brzoskwiniowycurd:3 jajka2 żółtka1 połówka brzoskwini z puszki2 łyżki syropuspodbrzoskwiń z puszki3 łyżki soku z cytryny6 łyżek cukru80g masłaBrzoskwinie zmiksować na idealne puree. Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier, brzoskwinie i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać syrop i sok wyciśnięty z cytryny. Praktycznie od razu można dodać również masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i wystudzić.ponadto:2 połówki brzoskwiń z puszki150g śmietany kremówki 36%1 łyżka likieru advocatlistki mięty do dekoracjiBrzoskwinie pokroić w kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją dokładnie na gładko z curdembrzoskwiniowym oraz likierem.Masę wyłożyć na dokładnie wystudzony sernik. Na wierzch wyłożyć pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Udekorować dodatkowo listkami mięty.Smacznego :)