Wykonanie

Zeppole - włoskie pączki, choć właściwiej byłoby powiedzieć - duże ptysie.
Ciastka tradycyjnie wypiekane we Włoszech w dniu 19 marca (Dzień Ojca i świeto patrona Świetego Józefa). Poszczególne regiony Italii mają swoje przepisy na te kaloryczne przysmaki. Często są smażone na
oleju jak churros, lub w lżejszej wersji - pieczone, i ja takie dziś przygotowałam. Ciasto parzone jak ptysiowe, z kremem budyniowym i
wiśniami z gęstego
syropu. Naprawdę smaczne!Składniki na ciasto parzone:300 ml
wody225 g
mąki pszennej140 g
masła350 g
jajek (mniej więcej 6 niedużych)szczypta
soliPonadto:
cukier puder - do oprószenia po wystudzeniu
wiśnie z gęstego
syropu lub zalewyW garnku zagotować
wodę z
masłem i szczyptą
soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą
mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Wystudzić.Po tym czasie ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno
jajkami, dodając kolejne
jajko po zmiksowaniu uprzedniego. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać
okręgi o średnicy około 8 cm, pozostawiając
między nimi przerwy (urosną).Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem budyniowy:500 ml
mlekapół
laski wanilii4 duże
żółtka50 g
mąki pszennej120 g drobnego
cukru do wypiekówW garnuszku zagotować
mleko z ziarenkami
wanilii. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok.
Cukier utrzeć z
żółtkami do białości (np. mikserem z końcówką do ubijania
białek), wsypać
mąkę i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.Pastę wlać do ugotowanego
mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając. Gotować, przez około 2 minuty, do zgęstnienia kremu. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób by dotykała powierzchni kremu, by nie utworzył się kożuch. Całkowicie wystudzić.WykonanieUpieczone
ciastka oprószyć pudrem, na każde przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć krem budyniowy, ozdobić
wiśnią.Z przepisu otrzymałam około 25
ciastek.Smacznego :-).Źródło przepisu - przepis pochodzi z tej strony .