ßßß
Zeppole - włoskie pączki, choć właściwiej byłoby powiedzieć - duże ptysie. Ciastka tradycyjnie wypiekane we Włoszech w dniu 19 marca (Dzień Ojca i świeto patrona Świetego Józefa). Poszczególne regiony Italii mają swoje przepisy na te kaloryczne przysmaki. Często są smażone na oleju jak churros, lub w lżejszej wersji - pieczone, i ja takie dziś przygotowałam. Ciasto parzone jak ptysiowe, z kremem budyniowym i wiśniami z gęstego syropu. Naprawdę smaczne!Składniki na ciasto parzone:300 ml wody225 g mąki pszennej140 g masła350 g jajek (mniej więcej 6 niedużych)szczypta soliPonadto:cukier puder - do oprószenia po wystudzeniuwiśnie z gęstego syropu lub zalewyW garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Wystudzić.Po tym czasie ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami, dodając kolejne jajko po zmiksowaniu uprzedniego. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okręgi o średnicy około 8 cm, pozostawiając między nimi przerwy (urosną).Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem budyniowy:500 ml mlekapół laski wanilii4 duże żółtka50 g mąki pszennej120 g drobnego cukru do wypiekówW garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok.Cukier utrzeć z żółtkami do białości (np. mikserem z końcówką do ubijania białek), wsypać mąkę i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając. Gotować, przez około 2 minuty, do zgęstnienia kremu. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób by dotykała powierzchni kremu, by nie utworzył się kożuch. Całkowicie wystudzić.WykonanieUpieczone ciastka oprószyć pudrem, na każde przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć krem budyniowy, ozdobić wiśnią.Z przepisu otrzymałam około 25 ciastek.Smacznego :-).Źródło przepisu - przepis pochodzi z tej strony .