ßßß Cookit - przepis na Ciasto Baskijskie z Wiśniami

Ciasto Baskijskie z Wiśniami

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto z kremowym wnętrzem. Drugiego dnia smakuje trochę jak sernik, a to zapewne zasługa cytryny.
W przepisie, z którego korzystałam ilość kremu była zbyt mała, dlatego podwoiłam proporcje i tak też podaję je poniżej.
Składniki na K rem:
450 ml mleka
nasiona z laski wanilii lub 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
200 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 żółtka
sok i skórka starta z cytryny
Dodatkowo:
duża garść drylowanych wiśni (u mnie z kompotu)
roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
Wszystkie składniki na krem zmiksuj w misce.
Przelej go rondelka i powoli podgrzej, aż powstanie gładki krem o konsystencji budyniu. Odstaw do wystygnięcia.
W czasie kiedy krem stygnie, przygotuj ciasto. Z podanych składników zagnieć ciasto, ale nie zagniataj go długo. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Odłóż 1/3 ciasta, a resztą wylep formę do tart (o średnicy około 21 - 23 cm). Na cieście ułóż wiśnie, a potem wylej krem.
Odłożone wcześniej ciasto rozwałkuj i ułóż na wierzchu, dociskając lekko brzegi żeby zlepiły się z wcześniej wylepionymi ściankami. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w 180°C przez 50 - 60 minut lub do czasu aż wierzch będzie brązowy. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
źródło: Kremowy placek z wiśniami
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/10/ciasto-baskijskie-z-wisniami.html