ßßß
Składniki na K rem:450 ml mlekanasiona z laski wanilii lub 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii4 żółtka4 łyżki cukru2 łyżki mąki pszennejCiasto:350 g mąki pszennej200 g cukru pudru200 g zimnego masła1/2 łyżeczki soli1 jajko2 żółtkasok i skórka starta z cytrynyDodatkowo:duża garść drylowanych wiśni (u mnie z kompotu)roztrzepane jajko do posmarowania wierzchuWszystkie składniki na krem zmiksuj w misce.
Przelej go rondelka i powoli podgrzej, aż powstanie gładki krem o konsystencji budyniu. Odstaw do wystygnięcia.
W czasie kiedy krem stygnie, przygotuj ciasto. Z podanych składników zagnieć ciasto, ale nie zagniataj go długo. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Odłóż 1/3 ciasta, a resztą wylep formę do tart (o średnicy około 21 - 23 cm). Na cieście ułóż wiśnie, a potem wylej krem.
Odłożone wcześniej ciasto rozwałkuj i ułóż na wierzchu, dociskając lekko brzegi żeby zlepiły się z wcześniej wylepionymi ściankami. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w 180°C przez 50 - 60 minut lub do czasu aż wierzch będzie brązowy. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!






źródło: Kremowy placek z wiśniami