Wykonanie
Ciastka na patyku były już na blogu parę
razy np tutaj (klik) albo tutaj (klik) :) Do tej
pory jednak robiłam je ze zmielonych
ciasteczek lub wcześniej upieczonych ciast. Dzisiejsza propozycja jest dla posiadaczy wypiekarki do
cake popsów. Z jej pomocą uzyskujemy okrągłe
ciasteczka od razu gotowe do nabicia na patyczki. Takie
ciasteczka na patyku to świetny pomysł na urozmaicenie dziecięcych imprez choć sięgają po nie nie tylko najmłodsi :) Polecam :)Składniki:150g
cukru200g miękkiego
masła2
jajka1 łyżeczka
cukru waniliowego190g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
sodyszczypta
soli225 ml
mlekaMasło utrzeć z
cukrem, następnie dodać pozostałe składniki i chwilę ucierać. Ciasto wlewać do wypiekarki i piec
ciasteczka w zależności od mocy maszynki od 7-10 minut. Wystudzićponadto:100g
mlecznej lub gorzkiej czekolady+2-3 łyżki kremówkisiekane
orzechy,
migdały,
lukier, posypki do dekoracjiKońcówki patyczków zanurzyć w rozpuszczonej
czekoladzie a następnie wbić do
ciasteczka. Układać patyczkiem do góry na kratce i zostawić do zastygnięcia
czekolady (podtrzymuje ona i mocuje
ciastko na patyku). Gdy dobrze zastygnie oblewać całe
czekoladą i posypywać dowolnymi posypkami lub siekanymi
orzechami i
migdałami. Smacznego :)