Wykonanie

Pyszne, wilgotne, aromatyczne, błyskawiczne w przygotowaniu z całym mnóstwem
orzechów. Idealne nie tylko jesienią :) Przepis znalazłam w kalendarzu Thermomix. Polecam Wam baaardzo :)Składniki:50g
orzechów włoskich200g obranej
marchewki50g
masła150g
mleka2
jajka110g
cukru brązowego1 łyżeczka
cukru waniliowego (klik)250g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 czubata łyżeczka
przyprawy do piernika (klik)1/2 łyżeczki
soliSkładniki na
lukier:200g
cukru (lub
cukru pudru do metody tradycyjnej)30g soku wyciśniętego z
pomarańczywykonanie thermomix:Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Do naczynia miksującego wsypać
orzechy. Zmiksować 3sek./obr.5Przełożyć do innego naczynia. Włożyć
marchewkę rozdrobnić 10 sek./obr.5 przełożyć do innego naczynia. Do naczynia włożyć
masło i rozpuścić. 3 min./70stopni/obr.1 Dodać
mleko,
jajka wymieszać 10 sek./obr.4 Dodać
cukry,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
przyprawę do pierników i
sól - wymieszać 5 sek./obr.4 Dodać
marchewkę i
orzechy wymieszać przy pomocy kopystki 5sek./wsteczne/obr.4Ciasto poprzekładać do formy muffinkowej (natłuszczonej lub wyłożonej papilotkami). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp. 180 stopni. Upieczone pozostawić 5 minut w blaszce następnie studzić na kratce.Do suchego naczynia wsypać
cukier i zmielić 15 sek/obr.10 Dodać
sok pomarańczowy i wymieszać 20 sek./obr.4 Ciepłe muffinki posmarować lukrem.wykonanie tradycyjne:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Jajka wymieszać z
mlekiem.
Marchewkę drobno utrzeć, a
orzechy drobniutko posiekać. Do suchych składników dodać mokre oraz rozpuszczone
masło. Szybko wymieszać. Ciasto poprzekładać do formy muffinkowej (natłuszczonej lub wyłożonej papilotkami). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp. 180 stopni. Upieczone pozostawić 5 minut w blaszce następnie studzić na kratce.
Cukier puder utrzeć z
sokiem pomarańczowym. Lukrem polać jeszcze ciepłe muffinki. Udekorować połówkami
orzecha i/lub kandyzowanymi
wiśniami. Smacznego :)

