Wykonanie

Cudowne, delikatne ciasto wprost rozpływające się w ustach. Mini szarlotki zniknęły w tak ekspresowym tempie, że sama się zdziwiłam. Pomysł zawinięcia
jabłek podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki, choć zrobiłam ze swoimi zmianami. Polecam Wam baaaardzo :)Składniki:ok 400g
ciasta francuskiego (błyskawiczne - klik, lub klasyczne - klik)ok. 3
jabłka1/4 łyżeczki
cynamonu2 łyżki siekanych
orzechów włoskich1 łyżka siekanych
migdałów bez skórkisok z 1 małej
cytryny1 łyżka
mąki pszennej1,5-2 łyżki
cukru (w zależności od
słodyczy jabłek)ponadto:
cukier puder do posypania lub
lukier do polania1 roztrzepane
jajko po posmarowania
Sok z cytryny wycisnąć i wlać do miseczki. Dodać obrane i pokrojone w kostkę
jabłka. Od razu wymieszać. Dodać
cynamon,
cukier,
mąkę oraz posiekane
orzechy i
migdały. Wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć. Podzielić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć farsz. Sklejać w trójkąty lub prostokąty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nożykiem lub słomką do picia zrobić po trzy otwory by
jabłka mogły odparowywać.
Ciastka posmarować roztrzepanym
jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 20 minut w temp. 220 stopniWystudzić na kratce, a gotowe oprószyć
cukrem pudrem. Jeśli lubimy bardziej słodkie to polać lukrem. Smacznego :)




