ßßß Cookit - przepis na PRZEKŁADANIEC Z JABŁKAMI W AMARETTO

PRZEKŁADANIEC Z JABŁKAMI W AMARETTO

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosta sprawa i pyszna , bo kto nie lubi smaku pieczonych jabłek z cynamonem .
Składniki też podstawowe , a stopień trudności żaden .
Wiec do dzieła .
SKŁADNIKI :
3 kwaśne jabłka
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 filiżanki cukru
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników
1/2 filiżanki orzechów włoskich
50 ml amaretto
1 łyżka masła
Lukier : filiżanka cukru pudru , 1/2 cytryny .
Jabłka kroimy w 1 cm kostkę i mieszamy z cukrem i przyprawami .
Jabłka podsmażamy na maśle , kiedy cukier zamieni się w karmel i pokryje jabłka dodajemy amaretto .
Gotowe ciasto francuskie nacinamy z 2 stron .
Farsz studzimy i wykładamy na środek ciasta .
Zawijamy paski ciasta naprzemiennie .
Wstawiamy do nagrzanego 200 piekarnika na ok 25 min .
Wyciskamy sok z cytryny do cukru pudru i energicznie mieszamy . Konsystencja ma być taka . żen=by dało się go rozsmarować pędzelkiem .
Upieczone ciasto studzimy najlepiej na kratce . Smarujemy lukrem i czekamy aż zastygnie.
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2014/01/przekadaniec-z-jabkami-w-amaretto.html