Wykonanie

Kolejna propozycja na
smalec w wersji bezmięsnej ;) Do niedawna nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje :) Wersja z
kaszy jaglanej zdecydowanie zasługuje na uwagę :) To właśnie ona totalnie zaczarowała mojego syna i rodziców. Przepis podobnie jak poprzedni
fasolowy - znalazłam na stronie sojaturobie.pl i polecam Wam bardzo :)Składniki:1/2 szkl
kaszy jaglanej (u żyłam Vitana z lokalneprzysmaki.pl)ok. 1/4 szkl
oleju rzepakowego + kilka łyżek do podsmażenia
cebuli2
cebule1/2
jabłka (użyłam Fuji z lokalneprzysmaki.pl)szczypta suszonego
majerankuszczypta
papryki słodkiejsól,
pieprz3-4 łyżki ciepłej
wody (w razie konieczności więcej)
Kaszę przepłukać dokładnie kilkakrotnie.Następnie wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Odcedzić od razu. Następnie do garnka z
kaszą wlać ok. 1 szkl
wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki
soli. Przykryć i gotować na małym ogniu kilka minut do momentu, aż
woda się wygotuje, a
kasza zacznie skwierczeć. Wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. (w tym czasie nie podnosić pokrywki !).Po tym czasie
kaszę zmiksować z kilkoma łyżkami
wody. Powoli dodawać także
olej.
Cebule pokroić w kosteczkę i zrumienić na
oleju. Do podsmażonej dodać pastę jaglaną, starte drobno
jabłko i dokładnie wymieszać. Doprawić. Przełożyć do słoiczka, a wierzch polać delikatnie
olejem lub
oliwą. Wystudzić. Smacznego :)





Kasza jaglana Vitana jest produkowana z najlepszej jakości ziarna prosa uprawianego w dolinie Nidy na obszarze Natura 2000.Należy ona do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni, może być spożywana jako samodzielne danie lub jako składnik zup, zapiekanek, farszów lub dodatek do dań
mięsnych.
Kasza jaglana obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej
soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma również wysoki poziom
białka i węglowodanów w złożonej postaci. Składniki te powoli uwalniają się do
krwi podczas trawienia, dzięki
czemu zapewniają mózgowi stały dopływ energii. Po drugie pod względem wartości odżywczej znajduje się na drugim miejscu po
kaszy gryczanej. Ma ona nieco mniej
białka, witamin B1, B2, fosforu i tłuszczu.
Kaszę jaglaną, podobnie jak kukurydzianą, mogą jeść osoby uczulone na gluten. Zawiera ponadto dużo
białka, a mało
skrobi, jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć ani fermentacji w żołądku. Ma sporo krzemu poprawiającego wygląd włosów, skóry, zębów czy paznokci. Warto też wspomnieć jako ciekawostkę, że w jaglance znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we
krwi. Ponieważ nie zawiera glutenu, doskonała jest dla osób na diecie bezglutenowej.
Jabłka Fuji
Beni Shogun Sad Raciechowice to duży
owoc z małym gniazdem nasiennym i pięknej
pomarańczowo-czerwonej.Miąższ tych
jabłek jest wyjątkowo soczysty, jędrny o bardzo przyjemnym egzotycznym aromacie.
Jabłka pochodzą z okolic ekologicznej Gminy Raciechowice i zostały wpisane na listę Produktów Tradycyjnych.Doskonałą
kaszę jaglaną Vitana oraz cudowne ekologiczne
jabłka Fuji znajdziecie w sklepie z Bio produktami