Wykonanie
            
Muszę Wam zdradzić, że ten deser przygotowany na bazie 
ryżu i 
mleka kokosowego jest fenomenalny! Propozycja bardzo bardzo na Tak :) Przygotowanie nie powinno Wam zająć więcej niż pół godziny. Jeśli nie możecie się doczekać na jego schłodzenie- świetnie smakuje również na ciepło :) Jeśli nie przepadacie za 
mango z powodzeniem można go zastąpić np 
brzoskwinią.Przepis Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla - bardzo, bardzo polecam :)Składniki na 
ryż kokosowy:100g 
ryżu200g 
mleczka kokosowego300ml 
mleka 3,2%szczypta 
soli20g 
wiórków kokosowych1 łyżka 
cukru8g 
cukru waniliowegoRyż, 
mleko, 
mleczko kokosowe, 
sól i 
wiórki kokosowe zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu miękkości i wchłonięcia się 
mleka.
Ryż przełożyć do 4 małych foremek. WystudzićSkładniki na sos 
mango:1 duże dojrzałe 
mango1,5 łyżki 
cukru70ml 
białego winaZ 
mango wyciąć małe 4 kulki oraz kilka plasterków. Resztę 
mango drobno pokroić.
Cukier skarmelizować na patelni. Dodać 
mango i smażyć do miękkości. Wlać 
wino i chwilę podgrzewać. Całość zmiksować, a następnie znów przełożyć na patelnię i chwilę odparować do konsystencji sosu.Składniki na sos 
kokosowy:200g 
mleczka kokosowego1 łyżeczka 
mąki ziemniaczanejsok z 1/2 
limonki3 łyżeczki 
cukruMleczko z 
sokiem z limonki zagotować. 
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z minimalną ilością 
wody i wlać do gotującego się mleczka. Zagotować cały czas mieszając (podobnie jak 
budyń).
Ryż może być podawany na ciepło lub zimno. Wyłożyć go na talerzyku.
Ryż polać sosem 
kokosowym, wyłożyć kulkę 
mango, obok ułożyć plastry 
mango i mus z 
mango. Całość udekorować 
miętą. Podawać :) Smacznego :)


