Wykonanie
Muszę Wam zdradzić, że ten deser przygotowany na bazie
ryżu i
mleka kokosowego jest fenomenalny! Propozycja bardzo bardzo na Tak :) Przygotowanie nie powinno Wam zająć więcej niż pół godziny. Jeśli nie możecie się doczekać na jego schłodzenie- świetnie smakuje również na ciepło :) Jeśli nie przepadacie za
mango z powodzeniem można go zastąpić np
brzoskwinią.Przepis Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla - bardzo, bardzo polecam :)Składniki na
ryż kokosowy:100g
ryżu200g
mleczka kokosowego300ml
mleka 3,2%szczypta
soli20g
wiórków kokosowych1 łyżka
cukru8g
cukru waniliowegoRyż,
mleko,
mleczko kokosowe,
sól i
wiórki kokosowe zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu miękkości i wchłonięcia się
mleka.
Ryż przełożyć do 4 małych foremek. WystudzićSkładniki na sos
mango:1 duże dojrzałe
mango1,5 łyżki
cukru70ml
białego winaZ
mango wyciąć małe 4 kulki oraz kilka plasterków. Resztę
mango drobno pokroić.
Cukier skarmelizować na patelni. Dodać
mango i smażyć do miękkości. Wlać
wino i chwilę podgrzewać. Całość zmiksować, a następnie znów przełożyć na patelnię i chwilę odparować do konsystencji sosu.Składniki na sos
kokosowy:200g
mleczka kokosowego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejsok z 1/2
limonki3 łyżeczki
cukruMleczko z
sokiem z limonki zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z minimalną ilością
wody i wlać do gotującego się mleczka. Zagotować cały czas mieszając (podobnie jak
budyń).
Ryż może być podawany na ciepło lub zimno. Wyłożyć go na talerzyku.
Ryż polać sosem
kokosowym, wyłożyć kulkę
mango, obok ułożyć plastry
mango i mus z
mango. Całość udekorować
miętą. Podawać :) Smacznego :)