Wykonanie
Bardzo kruche, rozsypujące się w ustach – takie jak lubię najbardziej. Kocham
kokos. Niestety a może stety – nie
mogę ich jeść bo Leon ma skazę
białkową. Myślę, że gdyby nie to – pochłonęłabym od razu całą porcję.źródło
Składniki :1,5 szklanki
mąki,1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej,1/8 łyżeczki
soli,3/4 kostki
masła pokrojonego na kawałki,1/4 szklanki
cukru,1/2 szklanki
wiórków kokosowych,skórka otarta z jednej
limonki,2 łyżki
mleka (ewentualnie nieco więcej w razie potrzeby).Wykonanie :Przesiać
mąki oraz
sól do średniej miski. Dodać
masło o rozdrobnić mikserem, aż ciasto będzie przypominać drobną
bułkę tartą.Dodać
cukier i
wiórki kokosowe, skórkę z
limonki i tyle
mleka by powstało gęste ciasto. Zrobić kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Rozwałkowac ciasto na grubość 6 mm. Wykrawać foremką kształty. Układać na blasze w odstępach 3 cm. Piec 12-15 minut, az
ciasteczka przyrumienią się lekko. Wystudzić na metalowej kratce.