ßßß
Składniki na około 25 sztuk:50 g masła1/2 szklanki cukru (oryginalnie 3/4)3 łyżki mleka200 g wiórków kokosowych2 białka (najlepiej w temperaturze pokojowej)szczypta soli2 łyżeczki mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:W rondlu na średnim ogniu roztop masło z cukrem. Mieszaj i podgrzewaj, aż mieszanina będzie płynna. Dodaj mleko,wymieszaj i wyłącz palnik. Dodaj wiórki kokosowe do rondla i wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia. Rozgrzej piekarnik do 180'C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Pianę z białek partiami dodawaj do masy kokosowej i delikatnie mieszaj, aż połączysz wszystko w jednolitą masę. Za pomocą dwóch małych łyżeczek wykładaj porcje masy na blachę. Formuj mniej lub bardziej regularne kule. Piecz 15 minut, aż kokosanki będą zarumienione. Smacznego!



Coconut macaroonsDelicious coconut cookies, soft and moist inside, crisp and golden on the outside.Ingredients for about 25 cookies:50 g unsalted butter0 , 5 cup of sugar3 tbsp of milk200 g of desiccated coconut2 egg whites (room temperature)pinch of salt2 tsp of potato flourPreparationMelt butter with sugar in a saucepan over medium heat until mixture becomes liquid, stir from time to time. Add milk, stir and turn off the heat. Add coconut and mix well, set aside to cool down. Preheat oven to 180C / 360F. Line baking sheet with baking parchment. Beat egg whites and pinch of salt until stiff adding potato flour at the end. Add egg whites to coconut mixture in few batches and gently fold every batch in keeping as much air as possible. Using two teaspoons drop mixture onto prepared baking sheet. Bake for about 15 minutes until golden.