Wykonanie
Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam nic co miało w składzie
kokos...
Ciasteczka są umiarkowanie słodkie i mocno
kokosowe.Na zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie.Nie wymagają długiego przygotowania.Idealne do
herbatki.Proporcje na 30 sztuk.Co trzeba?200 g
wiórków kokosowych60 g
masła80 g
cukru2
białka + szczypta
soli3 łyżki
mleka2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejCo i jak?
Masło roztopić w rondlu, dodać
cukier, wymieszać aż się rozpuści. Dodać
mleko, wymieszać. Zdjąć z palnika.Wsypać
wiórki kokosowe, wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.W osobnym naczyniu ubić sztywną pianę z dwóch
białek, pod koniec ubijania dodać
mąkę ziemniaczaną.Stopniowo połączyć ze sobą masę
kokosową i
białka.Dokładnie wymieszać, nakładać po łyżeczce masy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, 10 min (aż
ciasteczka się ładnie zarumienią).Smacznego!