ßßß Cookit - przepis na z odpowiednią końcówką. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

z odpowiednią końcówką. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

nazwa

Wykonanie

Z ziemniaków robiłam już chleb (klik) i był rewelacyjny. Ich dodatek sprawia, że ciasto jest elastyczne, mięciuteńkie i długo utrzymuje świeżość. Takie też są te pączki z przepisu Ewy Wachowicz. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takich słodkości w karnawale to polecam Wam baaardzo!
Składniki:
500g ziemniaków (po obraniu)
50g drożdży
1/2 szkl cukru
500g mąki
3 jajka w temp. pokojowej
100g masła (rozpuszczone wystudzone)
ponadto:
olej lub smalec do smażenia
dżem lub konfitura z róży do nadziewania (klik)
cukier puder do oprószenia
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Lekko wystudzić lecz na jeszcze ciepłe pokruszyć drożdże i zasypać cukrem. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Będzie troszkę luźniejsze od klasycznego, ale nie dosypujcie mąki. Takie będą delikatniejsze.
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i przykryć ściereczką. Powinno tak leżeć do podwojenia objętości.
Po tym czasie krótko wyrobić. Ręce natłuścić olejem. Nabierać rękami po odrobinie ciasta i formować małe zgrabne kulki (ja robiłam mniejsze i wyszło mi ok. 30 szt). Odstawić do napuszenia na ok 15 minut.
Pączki smażyć w rozgrzanym tłuszczu (temp. 175 stopni) z obydwu stron. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy celem odsączenia nadmiaru tłuszczu. Gdy będą jeszcze ciepłe nadziewać szprycą
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/02/paczki-z-ziemniakami.html