Cudownie mięciuteńkie i puszyste ciasto przełożone idealnie delikatnym kremem czekoladowym. Szybkie w wykonaniu, nieskomplikowane i proste. To ciasto nie może się nie udać a smakuje fantastycznie. Przepis znalazłam w gazetce Kauflandu, trochę go zmieniłam i dzisiaj się nim dzielę. Polecam Wam i to baaardzo :)Składniki na ciasto:8 jajek80g cukru2 łyżeczki cukru z wanilią (klik)70g mąki pszennej30g mąki ziemniaczanej20g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia40g olejuBiałka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, a następnie kolejno po jednym żółtku. Na koniec wmieszać olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (23x33). wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.Składniki na masę:140g gorzkiej czekolady (min 70%)140g mlecznej czekolady350ml śmietany kremówki 30%220g masła2 łyżki winiaku (brandy)ponadto:3 łyżki kakao w proszku50g masy marcepanowejCzekolady połamać na kawałki. Podgrzać w rondelku ze śmietaną. Wymieszać na gładko i dobrze wystudzić (najlepiej przez noc). Masło utrzeć. Partiami dodawać krem czekoladowy ciągle ucierając. Na koniec dodać brandy.Ciasto przełożyć kremem (odłożyć 3 łyżki na wierzch). Wierzch posmarować odłożonym kremem i oprószyć kakao. Marcepan rozwałkować cieniutko i wyciąć z niego gwiazdki. Ułożyć je na wierzchu ciasta. Schłodzić w lodówce.Smacznego :)