Wykonanie

Dzisiejszy wpis mam nadzieję ucieszy wszystkich, którzy pieką lub mają zamiar piec piernikowe
domki. W dalszej części posta znajdziecie link pod którym pobierzecie gotowy szablon. Wystarczy go wydrukować i już macie w proporcjach 1:1 szablon
domku. Nie trzeba samodzielnie rysować :) Tatku bardzo dziękuję Ci za pomoc :)Ciasto zrobiłam z mojego ulubionego przepisu na pierniczki (klik). Pozmieniałam tylko rodzaj mąk ;) Ciasto wychodzi świetnie plastyczne, doskonale się z nim pracuje. Domek po upieczeniu jest sztywny i doskonale się trzyma. Polecam mimo, że jest przy nim troszkę pracy :)150 g
mąki żytniej220g
mąki pszennej typ 650180g
mąki pszennej tortowej (lub zamiast tylu rodzajów 550g
mąki pszennej typ 500)300 g
miodu100 g
cukru pudru120 g
masła1
jajko2 łyżeczki
sody oczyszczonej45 g
przyprawy do piernika2 łyżeczki
kakaoMiód podgrzać z
masłem do rozpuszczenia. Przestudzić. Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Wałkować podsypując
mąką na grubośc ok 3 mmSZABLON DO CHATKI Z PIERNIKA - LINK DO POBRANIA - KLIK

Szablon wyciąć i przykładać do ciasta. Wyciąć dokładną ilość elementów + podstawę (min 24x24 ale lepiej by była większa), do której będziemy montowali nasz domek. Można także powycinać dodatkowe elementy (gwiazdki, choinki, bałwanki, płotek itp Wszystko zależy od naszej fantazji :)). Układać je delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli planujemy robić szybki w okienkach należy nasypać w odpowiednie miejsca "z górką" drobno pokruszonych landrynek.Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok 8-10 minut (pierniczki z witrażykiem pieczemy w temp 150 stopni przez 11-12 minut). Studzić idealnie rozłożone w poziomie na płasko. Jeśli ułożymy je niedbale może się zdarzyć że pierniczki stygnąc przybiorą kształt inny od oczekiwanego i np ściana wyjdzie nam krzywa ;)Składniki na
lukier:2
białka500g
cukru pudruponadto:kolorowe posypkiperełki
cukrowewiórki kokosowe (imitują śnieg)Nie mieszajmy wszystkiego od razu. Jako pierwszy przygotowujemy
lukier do dekoracji. Winien być nieco rzadszy od tego do klejenia.
Białka przecz chwilę ubijamy (nie na sztywno tylko je roztrzepujemy. Dodajemy
cukier i rozcieramy dokładnie na gładko. Przekładamy go do worka cukierniczego z cienką końcówką i dowolnie dekorujemy poszczególne elementy. Czekamy aż
lukier wyschnie.Teraz przystępujemy do montowania całości. Najważniejszy jest
lukier, który dokładnie musi nam skleić całość elementów. Ten
lukier powinien być zwarty i gęsty. Przekładamy go do worka cukierniczego z większą tylką. Nakładamy go najpierw na brzegi elementu
domku, a następnie cienko paskiem na podstawę i mocujemy element. Powinien od razu ładnie stać. Podobnie postępujemy z pozostałymi ścianami sklejając je ze sobą. Następnie doklejamy ganek, a na koniec dach duży i mały. Uzupełnieniem całości są małe elementy (choinki, bałwanki, płotek) które umieszczamy wedle naszej fantazji. Resztą lukru robimy na podstawie śnieg a całość posypujemy
kokosem. I już gotowe :)Domek stanowi piękna i oryginalną dekorację stołu na Święta. Skusicie się ? :)





