Wykonanie

Pyszna idealnie słodka na kruchuteńkim spodzie. Powstała zupełnie przypadkowo. Inspiracją był przepis z tarty agrestowej z bloga Moje Wypieki, i mojej tarty śliwkowej, która już znacie :) Jeśli lubicie takie smaki - polecam Wam baardzo :)Składniki na kruchy spód:180g zimnego
masła pokrojonego na kawałki3,5 łyżki
cukru3
żółtka300g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli2-3 łyżki lodowatej
wodyWszystkie składniki bardzo dokładnie i szybko ze sobą wyrobić na jednolite miękkie ciasto. Po wyrobieniu włożyć do lodówki na 30 minut.Po tym czasie
ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy 30 cm (zarówno spód jak i brzegi), ponakłuwać, obciążyć np
fasolką i piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20 min do jasnozłotego koloru.Składniki na
owocowe nadzienie:1 puszka
brzoskwińok 350g mini
kiwi1-2 łyżki
cukrusok z 1
cytryny3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
wody4-5 łyżek soku
spod brzoskwińKiwi przekroić na pół,
brzoskwinie pokroić na kawałki. Wrzucić do rondelka skropić
sokiem cytrynowym, zasypać
cukrem i chwile podgrzewać do momentu, aż puszczą sok. Odcedzić go.
Mąkę rozmieszać z
wodą, dolać przestudzony odcedzony sok i sok
spod brzoskwiń. Znów postawić na ogniu i wlać ciągle mieszając. Zagotować.Składniki na
bezę:200g
białek (ok 6 szt)szczypta
soli140g
cukru1,5 łyżeczki
maki ziemniaczanejwiórki kokosowe do posypania
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo łyżka po łyżce
cukier. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną.Masę
owocową wyłożyć na podpieczony spód, na wierzch wyłożyć pianę z
białek a całość posypać
kokosem. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w temp. 180 stopni.


