Idealna na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad jak i świąteczne danie. To także świetna propozycja dla gości. Przepisem jakiś czas temu podzieliła się moja koleżanka. Honorciu dziękuję Ci bardzo :) Oryginał pochodzi z tej strony . Polecam Wam baaardzo :)Składniki na 4 porcje:2 piersi z kurczaka4 duże plastry boczkuok. 300g pieczarek2 cebule8 plastrów żółtego serasól, pieprz2 łyżki olejupapryka słodkaprzyprawa warzywna (klik)500g ciasta francuskiego1 jajko roztrzepane do posmarowaniaziarna sezamu do posypaniamasło sklarowane do smażeniaPiersi przekroić wzdłuż. Zamarynować w oliwie wymieszanej z papryką i przyprawą warzywną. Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę w piórka. Podsmażyć je na maśle i doprawić.Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Pokroić w prostokąty o wymiarach ok. 20x15cm. Boki prostokąta ponacinać w paski o szerokości ok. 2cm w taki sposób by środkiem zostawić pas o szerokości ok 5cm. Układamy teraz kolejno: pierś z kurczaka, pieczarki, ser żółty i boczek. Następnie zawijać ponacinane paski naprzemiennie na siebie. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 200 stopni. Mumie powinny być ładnie wypieczone na złoto. Podawać z ulubionymi sałatkami. Smacznego :)