Wykonanie
Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na cudownie pyszne rogaliki na bazie dyni. Są obłędne i mówię to z pełną świadomością. Nie będziecie się mogli od nich oderwać. Jestem z nich baaaardzo dumna tym bardziej, że sama je wykombinowałam :) Cudny żółciutki kolorek, mięciuteńkie, sprężyste ciasto i mocno
czekoladowe wnętrze. Już tęsknię za ich smakiem! Z podanych proporcji wyjdzie Wam 16szt
rogali. Musicie je zrobić! :)Składniki na nadzienie:300g ciasta
czekoladowego (kawałki ciasta, murzynka,
biszkoptu)25g
migdałów1 łyżka
masła orzechowego1 kopiata łyżka nutelli2 łyżki puree z dyni (klik)2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegowykonanie thermomix: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Miksować 30 sek./obr.7 Nadzienie podzielić na pół, a
potem każdą połowę na 8 części. Z każdego kawałeczka utoczyć wałeczek.wykonanie tradycyjne:Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować w malakserze. Nadzienie podzielić na pół, a
potem każdą połowę na 8 części. Z każdego kawałeczka utoczyć wałeczek.Składniki na ciasto:250g puree z dyni (klik)1
jajko70g rozpuszczonego letniego
masłaszczypta
soli470g
maki pszennej tortowej50g świeżych
drożdży6 łyżek
cukru1/2 szkl letniego
mlekaponadto:1 roztrzepane
jajko do posmarowania
płatki migdałów do posypania
cukier puder do oprószeniawykonanie thermomix:W naczyniu umieścić wszystkie składniki w podanej kolejności.
Drożdże rozkruszyć na wierzch, zasypać
cukrem,
mlekiem i podsypać
mąką z
boków. Odstawić na 10 minut aż wszystko ruszy. Po tym czasie wyrabiać 3 min/obr.interwał. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć na stolnicy krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg o grubości ok 5mm i podzielić na 8 trójkątów tak jak pizzę. Trójkąt naciąć na ok 2 cm od szerszej części i ułożyć na nim wałeczek nadzienia. Zwinąć rogalik i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Gdy rogaliki lekko podrosną smarujemy je roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut na złoto (gdyby zbyt szybko łapały kolor pod koniec pieczenia przykryć folią). Studzić na kratce a następnie oprószyć
cukrem pudrem.wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z odrobiną
cukru, letniego
mleka i
mąki. Odstawić na 10 minut by zaczyn ruszył. Po tym czasie dodać pozostałą cześć składników i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć na stolnicy krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg o grubości ok 5mm i podzielić na 8 trójkątów tak jak pizzę. Trójkąt naciąć na ok 2 cm od szerszej części i ułożyć na nim wałeczek nadzienia. Zwinąć rogalik i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Gdy rogaliki lekko podrosną smarujemy je roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut na złoto (gdyby zbyt szybko łapały kolor pod koniec pieczenia przykryć folią). Studzić na kratce a następnie oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)