Drobiowe roladki nadziewane papryką i ogórkiem z obłędnie pysznym serowym sosem na bazie sera z błękitną pleśnią i białym winem. To danie w zasadzie samo się robi. Wrzucacie wszystko do piekarnika a po godzinie mamy pyszny bardzo elegancki obiad. Polecam baaardzo :)Składniki:4 pojedyncze piersi z kurczaka4 duże plastry szynki4 kawałki sera żółtego grubości palca1/2 papryki czerwonejogórek konserwowy lub musztardowy (klik)sól, pieprzPiersi rozbić cieniuteńko najlepiej przez folię by się nie uszkodziły. Lekko oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron. Na każdej rozbitej piersi ułożyć plaster szynki i po kawałku sera żółtego, papryki czerwonej i ogórka kiszonego. Zwinąć roladkę podwijając najpierw boki a następnie zawinąć całość. Spiąć wykałaczkami.Składniki na sos serowy:1 ząbek czosnku100g sera pleśniowego typu błękitny lazur200g serka topionego1 szkl. mleka1/2 szkl wytrawnego białego wina4 łyżeczki musztardy francuskiej z całą gorczycąsólświeżo mielony pieprzSery zmiksować z mlekiem i wlać na patelnię. Dodać przeciśnięty czosnek, wino, musztardę. Doprawić i zagotować.Gotowe roladki układać w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temp 200 stopni. Od momentu jej osiągnięcia zapiekać pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30. Jeśli chcemy by wierzch był ładnie zrumieniony można włączyć opiekanie na 10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)Roladki przygotowałam w naczyniu żaroodpornym firmy