Wykonanie

Obłędny mazurek, który zniknął w jeden dzień.... Na Święta znów
będę musiała upiec ;) Cudownie kruche ciasto o smaku
chałwy i mocno czekoladowa masa na bazie kajmaku. Jest jej sporo więc z powodzeniem można zmniejszyć jej ilość.... Pytanie tylko czy warto ;) Z przepisem kombinowałam na wyczucie i do końca nie byłam przekonana co wyjdzie, a inspirowałam się pieczonym już wcześniej mazurkiem kajmakowym . Polecam Wam baaardzo :)Składniki na spód:100g
chałwy250g
mąki pszennej tortowej50g
cukru180g
masła lub
margaryny2
żółtkaszczypta
soliWszystkie składniki ciasta dokładnie posiekać i wyrobić. Ulepić kulę i wstawić ją na ok 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm Uformować dowolne kształty-koła lub kształt
jajka. Ponakłuwać widelcem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 10-15 min. Lekko podpiec (ma
mieć jasny kolor).Składniki na masę brzegową:100g
chałwy100g
margaryny50g
cukru pudru2
jajka210g
mąki pszennejMargarynę utrzeć z
cukrem, dodawać kolejno
jajka cały czas miksując.Dodać pozostałe składniki. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i udekorować brzegi podpieczonych
spodów. Wstawić ponownie do piekarnika do tej samej temperatury i piec kolejne 15-20 minut.Wystudzić.Składniki na masę:350g masy kajmakowej (klik)50g
gorzkiej czekolady80ml
śmietanki 30%2 łyżki
kakaodo dekoracji:
bakaliebiała i
gorzka czekoladaŚmietankę zagotować w rondelku. Dodać kajmak,
czekoladę i
kakao i dokładnie rozpuścić. Chwilkę pogotować do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Lekko ciepłe wylać na mazurki. Odłożyć do wystudzenia. Gdy zastygnie dowolnie udekorować.Smacznego :)

