Wykonanie
Lubicie Strogonowa? Ja uwielbiam :) Nazwa tej potrawy pochodzi z połączenia słów boeuf (franc) "
wołowina" oraz nazwiska rosyjskiego dyplomaty hrabiego Pawła Strogonowa.Dzisiejsza propozycja to moja wariacja na temat tej potrawy. Ideałem jest zrobienie jej właśnie z
polędwicy wołowej. Ja korzystam jednak najczęściej z
łopatki wieprzowej i dodaję dodatkowo
zielony groszek, co jest raczej nietypowe ;) Spróbujcie - może i Wam będzie smakować ;) Polecam Wam baardzo :)Składniki:1 kg
łopatki wieprzowej500g
pieczarek1
cebula3 łyżki
mąki pszennej3-3,5 litra
bulionu wołowo-drobiowego1 puszka
zielonego groszku konserwowego3-4
kiszone ogórki1
marchewka2
liście laurowe3-4
ziela angielskie2 łyżki
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz1-2 ząbki
czosnku (przeciśnięte)
Łopatkę pokroić w paski i obsmażyć na rozgrzanej
oliwie. Obsypać
mąką pszenną, wymieszać dokładnie i obsmażać jeszcze chwilę.
Pieczarki pokroić w plastry i udusić.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić. Do garnka wrzucić:
mięso,
pieczarki,
cebulę,
groszek, startą na grubej tarce
marchewkę,
liście laurowe,
ziela angielskie,
czosnek i pokrojone w słupki
ogórki kiszone. Całość zalać
bulionem i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Na koniec doprawić. W małej ilości zimnej
wody rozmieszać
mąkę pszenną i wlać do garnka cały czas mieszając. Zagotować i doprawić raz jeszcze. Podawać z
pieczywem. Smacznego :)