ßßß Cookit - przepis na Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow

nazwa

Wykonanie

Lubicie Strogonowa? Ja uwielbiam :) Nazwa tej potrawy pochodzi z połączenia słów boeuf (franc) "wołowina" oraz nazwiska rosyjskiego dyplomaty hrabiego Pawła Strogonowa.
Dzisiejsza propozycja to moja wariacja na temat tej potrawy. Ideałem jest zrobienie jej właśnie z polędwicy wołowej. Ja korzystam jednak najczęściej z łopatki wieprzowej i dodaję dodatkowo zielony groszek, co jest raczej nietypowe ;) Spróbujcie - może i Wam będzie smakować ;) Polecam Wam baardzo :)
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
500g pieczarek
1 cebula
3 łyżki mąki pszennej
3-3,5 litra bulionu wołowo-drobiowego
1 puszka zielonego groszku konserwowego
3-4 kiszone ogórki
1 marchewka
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
Łopatkę pokroić w paski i obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Obsypać mąką pszenną, wymieszać dokładnie i obsmażać jeszcze chwilę. Pieczarki pokroić w plastry i udusić. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić. Do garnka wrzucić: mięso, pieczarki, cebulę, groszek, startą na grubej tarce marchewkę, liście laurowe, ziela angielskie, czosnek i pokrojone w słupki ogórki kiszone. Całość zalać bulionem i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Na koniec doprawić. W małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę pszenną i wlać do garnka cały czas mieszając. Zagotować i doprawić raz jeszcze. Podawać z pieczywem. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/10/boeuf-strogonow.html