Wykonanie

Chodziły za mną już od jakiegoś czasu i doczekały się.... Ostatnio chętnie sięgam po pierogi pieczone, bowiem smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimo. Dzisiejszą propozycję zaczerpnęłam z książki "Podróże kulinarne - Grecja". Ciekawa byłam jak smakuje ciasto na pierogi z dodatkiem
proszku do pieczenia.
Powiem Wam że wychodzi kruchuteńkie i pyszne. Polecam Wam baaaardzo :)Składniki na ciasto (ok. 30szt.) :450g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia180g
oliwy180ml ciepłej
wodyskładniki na farsz:100g
sera feta100g
sera ricotta1
jajkomielony
czarny pieprzszczypta
gałki muszkatołowejponadto:1
żółtko2 łyżeczki
mlekaSkładniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić, owinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Składniki na farsz również bardzo dokładnie wymieszać (
sery rozgnieść widelcem a
jajko rozkłócić) i schłodzić.Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykrawać szklanką kółka o średnicy ok 8cm. Na każde kółko nałożyć farsz i dokładnie skleić. Układać na blaszce wyłożonej matą do pieczenia. Pierożki posmarować
żółtkiem rozkłóconym z
mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia.Smacznego :)

