Wykonanie

Pochwała prostoty. Fantastyczne w smaku uwielbiane przez nas
rybki... Przepis dostałam od mojego kuzyna, za co w tym miejscu pragnę Mu jeszcze raz podziękować :D Przemciu - dzięki ! Jeśli rubicie
ryby - nie pożałujecie! Polecam baaardzo :)Składniki:1/2 kg
fileta z dorsza1/2 kg fileta z
łososiasok z 1/2 dużej lub 1 małej
cytryny2
jajkasól,
pieprzolej1 mała biała (pszenna)
bułka namoczona w
mleku1 spory pęczek
koperkusos
kurkowy:ok 100g
kurek (doskonałe będą również podgrzybki lub
borowiki)1 łyżka
masłasól,
pieprz200ml
śmietany 36%Folię składamy podwójnie i układamy ją na blacie. (musi
mieć conajmniej 60 cm długości). Naoliwiamy i lekko solimy. Z części
łososia ścinamy cieniuteńkie plasterki. Układamy je w prostokąt (ok 40x20) na naoliwionej folii jeden przy drugim. Następnie ścinamy cieniutkie plastry z
dorsza i układamy na płatach
łososia. Resztę ryb kroimy w kosteczkę, mieszamy dodajemy
jajka, posiekany
koperek,
sok z cytryny,
bułke namoczona w
mleku i odciśniętą. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem. Powstałą masę wykładamy na kawałki ryb. Zwijamy całość ciasno w rulon jak
cukierka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 170 stopni na termoobiegu przez ok 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z folii i kroimy w grube ok 6-8 cm plastro-kawałki. (powinny one
mieć idelny okrągły kształt. Mnie się folia niestety rozerwała i wyszedł mi owal ;)
Kurki dokładnie myjemy i część z nich kroimy na mniejsze kawałki. Przyrumieniamy je na masełku. Dolewamy
śmietankę i chwilę gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Na powstawłym sosie podajemy kawałki ryb, dekorujemy plastrem
cytryny.Doskonale smakuje z ciepłym
białym pieczywem :)Smacznego :)

