Wykonanie

Te kotleciki robię na specjalne okazje. Nie
będe się rozpisywała na ich temat, napiszę tylko że to mój ulubiony sposób na kotleta... takiego trochę inaczej ;)Składniki:4 plastry
schabu4 duże plastry
szynkiok.150g
sera goudaok.150g
sera mozarellasól,
pieprzmąkabułka tartajajkoogórek kiszony,
papryka czerwona - opcjonalnie
Sery zetrzeć na grubej tarce i wymieszać.
Schab rozbić cieniuteńko jak mgiełka, uważając by się nie porozrywał. Ja robię to przez folię. Woreczek foliowy rozcinam, kładę na nim
schab, przykrywam kolejną folią i dopiero rozbijam tłuczkiem.Rozbity
schab lekko doprawić
solą i
pieprzem (
sól delikatnie bo
szynka jest słona). Na każdym płacie ułożyc plaster
szynki tak by nie wystawał ponad brzegi
schabu. Na to ułożyć garstkę
sera (czasem do środka
daję przekrojoną wzdłuż ćwiartkę
kiszonego ogórka lub kaałeczek
czerwonej papryki). Napisałam że
sera potrzeba ok 300g... około tzn dobrze jest jak
sera jest dużo :) Teraz przystępujemy do zawijania kopertek. Najpierw zakładamy do środka boki, a nastepnie góra i dół. Łączeniem układamy do
spodu i wyrównujemy sprawdzając by nigdzie
ser nie wypadał. Powinno się ładnie skleić. Następnie obtaczamy w
mące,
jajku i
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju wlanym do połowy wysokości
kopertki schabowej ;)Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.Smacznego :)


