Wykonanie
            
Pyszne ciacho. 
Migdałowy spód, 
maliny i 
jeżyny w środku, a to wszystko przykryte mięciuteńką pianką 
bezową i chrupiącymi 
płatkami migdałów. Przepis wycięty z jakiegoś czasopisma wiele lat temu. Jeśli użyjecie innych 
owoców np. mieszanych: 
maliny, 
truskawki czereśnie, 
borówki należy dać mniej 
cukru do 
spodu. Ważne też, by 
dżem pod 
owocami nie był za słodki i nie było go za dużo. W tym cieście łatwo przesadzić z 
cukrem, a wtedy już nie smakuje tak dobrze :) Ja popełniłam ten błąd i zamiast 
malin z 
jeżynami dałam mieszankę mrożonych z Hortexu nie zmniejszając przy tym 
cukru... 
Dżem też był ciut za słodki.... Następnym razem zapamiętam, bo przepis wart powtórzenia.Polecam :)Składniki :6 
jajekszczypta 
soli150g 
cukru (wg mnie wystarczy 140g)2 łyżeczki 
cukru waniliowego125g 
mąki180g zmielonych 
migdałów250g 
malin250 g 
jeżyn5 łyżek 
dżemu malinowego niskosłodzonego5 
białek (ja dałam 1 szklankę 
białek)szczypta 
soli1 szkl 
cukru pudru (ja dałam 3/4 szkl.)
płatki migdałów do posypania
Białka ubić ze szczyptą 
soli, 
cukrem i 
cukrem waniliowym na sztywną pianę. Do ubitych dodawać stopniowo 
żółtka, a następnie 
mąkę i 
migdały. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 25x40 natłuścić i wysypać 
kaszą manną. Wyłożyć ciasto, wyrównać i wstawić do pieca. 180 stopni - 30 minut. Wystudzić.
Dżem lekko podgrzać (ważne, by nie był mocno słodki). Rozsmarować go cieńko na wystudzony spód. Wyłożyć na wierzch 
jeżyny i 
maliny.
Białka ubić na sztywno razem z 
cukrem pudrem i wyłożyć całość na 
owoce. Wyrównać. Posypać 
płatkami migdałów. Wstawić do pieca rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut.Po upieczeniu wystudzone posypać 
cukrem pudrem.Smacznego :)

