Wykonanie
Austriacki tort z
Linzu, może wygląda dość niepozornie, ale za to jak smakuje :) Zawsze chciałam go upiec, jednak jakoś odwlekło się to nieco w czasie. Gdy spróbowałam surowego zarobionego ciasta, już byłam pod wrażeniem, że to takie dobre. Po upieczeniu jest jeszcze lepszy. To połączenie
malin i
migdałów z
cynamonem i
goździkami tworzy niesamowity smak.Dodam jeszcze może, że do torciku można użyć
dżemu malinowego, świeżych lub mrożonych
malin, a jeśli robicie domowe
nalewki malinowe, możecie dodać część
malin z
nalewki.
Składniki:200g
masła200g mielonych
migdałów200g
mąki150g
cukru1
cukier waniliowy1
jajko2
żółtka1 łyżeczka
cynamonu¾ łyżeczki mielonych
goździków1/3 łyżeczki
soli300- 500g
dżemu malinowego niskosłodzonego (świeżych lub mrożonych
malin*)2 łyżki malinówki (co nie jest konieczne)1 łyżka
cukru pudruMiękkie
masło ucieramy
cukrem,
cukrem waniliowym i
solą. Następnie dodajemy
jajko,
żółtka, mielone
migdały,
cynamon i
goździki. Na koniec dodajemy
mąkę. Gotową masę wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę.Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 - 28cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy
bułką tartą.Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie ciasto smarujemy
dżemem malinowym wymieszanym z
nalewką. Resztę ciasta wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy z niej gwiazdki, serduszka i inne kształty, w zależności od fantazji :)
Ciasto pieczemy 40 minut, w temperaturze 170°C, na środkowym poziomi e piekarnika.
Po upieczeniu, wystudzone ciasto lekko posypujemy
cukrem pudrem.
*Jeśli użyjemy mrożonych
malin, najlepiej odłożyć je by rozmarzły, po czym odcisnąć z nich sok.R E K L A M A