Wykonanie
Droga tego przepisu jest długa, nim do mnie trafiła. Dostałam go od siostry ze Szczecina, ta od koleżanki z Sanoka, której babcia piekła te
ciasteczka, wkładała do pięknych metalowych puszek i wysyłała wnuczce. Jednak sam przepis przywędrował do owej babci aż z Wiednia. A dzisiaj poznajesz go Ty, czytelniku :D
Ciasteczka są przepyszne, bardzo aromatyczne, nie można im się oprzeć. Dzięki
migdałom mają niepowtarzalny smak. Cudowne w swej prostocie. Idealne do
herbaty.


Składniki:300 g
mąki100 g
migdałów mielonych200 g
margaryny80 g
cukru2
żółtkaszczypta
soli1/4 łyżeczki
cynamonucukier pudercukier waniliowyDo miski wsypać
mąkę,
sól,
cynamon,
cukier i zmielone
migdały. Dodać
margarynę, posiekać, dodać
żółtka i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować ciasto w cienkie ruloniki. Przekroić je na kawałki długości 4 centymetrów, a następnie każdy z nich zawinąć w formię półksiężyca.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10 minut 180 stopniach. po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe panierować w cukrze pudrze wymieszanym z
cukrem waniliowym.