ßßß
Opis : Kurczak po marokańsku to kurczak zapiekany w kuskusie z dodatkiem cebuli, czosnku, daktyli oraz migdałów wraz z cynamonem i sokiem z cytryny. Wszystkie te składniki są ważne, ponieważ każdy jeden dodaje przyprawie smaku i każdy z nich można pojedynczo wyczuć w tej potrawie. Potrawa równie dobrze smakuje na drugi dzień, a może nawet najlepiej, ponieważ wtedy całość przesiąka słodkimi daktylami. Jeśli miałabym opisać całość zapominając o tym, iż wcześniej wspomniałam, że każdy składnik w tym daniu da się wyczuć solo, to opis brzmiałby następująco : "Jest to zapiekana potrawa z kurczaka w słodko-kwaśnym kuskusie z przyjemną ilością cebuli". Szybka do przygotowania, komfortowa i jak dla mnie bardzo smaczna.Polecam szczególnie tym, którzy lubią słodkie smaki w zestawie mięsnym.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z magazynu BBC Good FoodIlość : ok. 4 porcjeSkładniki :150 g kuskusu800 g udek z kurczaka (większa połowa z nogi kurczaka)2-3 łyżki oleju2 średnie cebule5 średnich ząbków czosnku70 g daktyli1 pełna łyżeczka mielonego cynamonu1 pełna łyżeczka mielonego kmin rzymski400 ml bulionu drobiowegosok wyciśnięty z 2/3 cytrynyskórka otarta z 1 lub 2 cytryn50 g płatków migdałowych (nie miałam płatków, więc dałam zmielone migdały)pietruszka lub szczypiorek do ozdobyPrzygotowanie :Naczynie do zapiekania wysypać suchym kuskusem.Piekarnik rozgrzać do 200*C.Kurczaka umyć, pozbyć zbyt dużej ilości tłuszczu i doprawić solą oraz pieprzem.Rozgrzać tłuszcz na patelni.Podsmażyć kurczaka na większym płomieniu z obu stron do momentu, kiedy uzyska brązową barwę i chrupiącą skórkę, ale należy uważać, aby się nie przypalił.W czasie smażenia kurczaka posiekać cebulę oraz czosnek w plastry.Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni oraz przełożyć do naczynia z kuskusem.Cebulę i czosnek dodać na patelnię z tłuszczem.Usmażyć na mniejszym płomieniu do zeszklenia i miękkości cebuli.Dodać pozbawione pestek i posiekane na mniejsze części daktyle.Dodać cynamon.Dodać kmin rzymski.Wlać bulion drobiowy.Wlać sok z cytryny.Dodać skórkę z cytryny.Wymieszać.Doprowadzić do zagotowania.Całość wylać na naczynie do zapiekania z kurczakiem i kuskusem.Posypać płatkami migdałowymi po wierzchu.Przykryć szczelnie folią aluminiową z wierzchu.Włożyć do piekarnika.Piec 25-35 min. do momentu, kiedy kurczak w środku dojdzie i będzie miękki.Podawać z posypanymi po wierzchu migdałami oraz natką pietruszki lub szczypiorkiem.