ßßß Cookit - przepis na Kurczak Po Marokańsku Z Daktylami I Migdałami

Kurczak Po Marokańsku Z Daktylami I Migdałami

nazwa

Wykonanie

Opis : Kurczak po marokańsku to kurczak zapiekany w kuskusie z dodatkiem cebuli, czosnku, daktyli oraz migdałów wraz z cynamonem i sokiem z cytryny. Wszystkie te składniki są ważne, ponieważ każdy jeden dodaje przyprawie smaku i każdy z nich można pojedynczo wyczuć w tej potrawie. Potrawa równie dobrze smakuje na drugi dzień, a może nawet najlepiej, ponieważ wtedy całość przesiąka słodkimi daktylami. Jeśli miałabym opisać całość zapominając o tym, iż wcześniej wspomniałam, że każdy składnik w tym daniu da się wyczuć solo, to opis brzmiałby następująco : "Jest to zapiekana potrawa z kurczaka w słodko-kwaśnym kuskusie z przyjemną ilością cebuli". Szybka do przygotowania, komfortowa i jak dla mnie bardzo smaczna.
Polecam szczególnie tym, którzy lubią słodkie smaki w zestawie mięsnym.
Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z magazynu BBC Good Food
Ilość : ok. 4 porcje
Składniki :
150 g kuskusu
800 g udek z kurczaka (większa połowa z nogi kurczaka)
2-3 łyżki oleju
2 średnie cebule
5 średnich ząbków czosnku
70 g daktyli
1 pełna łyżeczka mielonego cynamonu
1 pełna łyżeczka mielonego kmin rzymski
400 ml bulionu drobiowego
sok wyciśnięty z 2/3 cytryny
skórka otarta z 1 lub 2 cytryn
50 g płatków migdałowych (nie miałam płatków, więc dałam zmielone migdały)
pietruszka lub szczypiorek do ozdoby
Przygotowanie :
Naczynie do zapiekania wysypać suchym kuskusem.
Piekarnik rozgrzać do 200*C.
Kurczaka umyć, pozbyć zbyt dużej ilości tłuszczu i doprawić solą oraz pieprzem.
Rozgrzać tłuszcz na patelni.
Podsmażyć kurczaka na większym płomieniu z obu stron do momentu, kiedy uzyska brązową barwę i chrupiącą skórkę, ale należy uważać, aby się nie przypalił.
W czasie smażenia kurczaka posiekać cebulę oraz czosnek w plastry.
Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni oraz przełożyć do naczynia z kuskusem.
Cebulę i czosnek dodać na patelnię z tłuszczem.
Usmażyć na mniejszym płomieniu do zeszklenia i miękkości cebuli.
Dodać pozbawione pestek i posiekane na mniejsze części daktyle.
Dodać cynamon.
Dodać kmin rzymski.
Wlać bulion drobiowy.
Wlać sok z cytryny.
Dodać skórkę z cytryny.
Wymieszać.
Doprowadzić do zagotowania.
Całość wylać na naczynie do zapiekania z kurczakiem i kuskusem.
Posypać płatkami migdałowymi po wierzchu.
Przykryć szczelnie folią aluminiową z wierzchu.
Włożyć do piekarnika.
Piec 25-35 min. do momentu, kiedy kurczak w środku dojdzie i będzie miękki.
Podawać z posypanymi po wierzchu migdałami oraz natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2013/03/kurczak-po-marokansku-z-daktylami-i.html