Wykonanie

Opis :
Kurczak po marokańsku to
kurczak zapiekany w
kuskusie z dodatkiem
cebuli,
czosnku,
daktyli oraz
migdałów wraz z
cynamonem i
sokiem z cytryny. Wszystkie te składniki są ważne, ponieważ każdy jeden dodaje
przyprawie smaku i każdy z nich można pojedynczo wyczuć w tej potrawie. Potrawa równie dobrze smakuje na drugi dzień, a może nawet najlepiej, ponieważ wtedy całość przesiąka słodkimi
daktylami. Jeśli miałabym opisać całość zapominając o tym, iż wcześniej wspomniałam, że każdy składnik w tym daniu da się wyczuć
solo, to opis brzmiałby następująco : "Jest to zapiekana potrawa z
kurczaka w słodko-kwaśnym
kuskusie z przyjemną ilością
cebuli". Szybka do przygotowania, komfortowa i jak dla mnie bardzo smaczna.Polecam szczególnie tym, którzy lubią słodkie smaki w zestawie mięsnym.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z magazynu BBC Good FoodIlość : ok. 4 porcjeSkładniki :150 g
kuskusu800 g
udek z kurczaka (większa połowa z nogi
kurczaka)2-3 łyżki
oleju2 średnie
cebule5 średnich ząbków
czosnku70 g
daktyli1 pełna łyżeczka mielonego
cynamonu1 pełna łyżeczka mielonego
kmin rzymski400 ml
bulionu drobiowegosok wyciśnięty z 2/3
cytrynyskórka otarta z 1 lub 2
cytryn50 g
płatków migdałowych (nie miałam
płatków, więc dałam zmielone
migdały)
pietruszka lub
szczypiorek do ozdobyPrzygotowanie :Naczynie do zapiekania wysypać suchym
kuskusem.Piekarnik rozgrzać do 200*C.
Kurczaka umyć, pozbyć zbyt dużej ilości tłuszczu i doprawić
solą oraz
pieprzem.Rozgrzać tłuszcz na patelni.Podsmażyć
kurczaka na większym płomieniu z obu stron do momentu, kiedy uzyska brązową barwę i chrupiącą skórkę, ale należy uważać, aby się nie przypalił.W czasie smażenia
kurczaka posiekać
cebulę oraz
czosnek w plastry.Usmażonego
kurczaka zdjąć z patelni oraz przełożyć do naczynia z
kuskusem.
Cebulę i
czosnek dodać na patelnię z tłuszczem.Usmażyć na mniejszym płomieniu do zeszklenia i miękkości
cebuli.Dodać pozbawione pestek i posiekane na mniejsze części
daktyle.Dodać
cynamon.Dodać
kmin rzymski.Wlać
bulion drobiowy.Wlać
sok z cytryny.Dodać
skórkę z cytryny.Wymieszać.Doprowadzić do zagotowania.Całość wylać na naczynie do zapiekania z
kurczakiem i
kuskusem.Posypać
płatkami migdałowymi po wierzchu.Przykryć szczelnie folią aluminiową z wierzchu.Włożyć do piekarnika.Piec 25-35 min. do momentu, kiedy
kurczak w środku dojdzie i będzie miękki.Podawać z posypanymi po wierzchu
migdałami oraz
natką pietruszki lub
szczypiorkiem.