ßßß Cookit - przepis na Szynka Pieczona W Winie

Szynka Pieczona W Winie

nazwa

Wykonanie

Opis : Szynka świąteczna, szynka okazjonalna, szynka domowa, szynka bardzo aromatyczna i szynka pyszna :) - to taka, którą serdecznie Wam polecam na szczególne okazje.
Koniecznie marynowana 3-4 dni w winie z przyprawami (być może dłuższy czas byłby jeszcze lepszy, ale szynka marynowana po 4 dniach była naprawdę bardzo aromatyczna). Do zalewy nie dodaję wody, dzięki czemu szynka ma tak bogaty smak i winną otoczkę.
Podana w wersji na ciepło w zestawie obiadowym jak i jako przekąska na spotkaniu rodzinnym lub imprezie, sprosta Waszym wymaganiom smakowym.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny
Ilość : 1,200 kg szynki
Składniki Podstawowe:
1 szynka wieprzowa (1,200 kg)
Składniki Na Marynatę :
400 ml czerwonego wytrawnego wina
1,5 pełnej łyżki soli (najlepiej peklowej, ale ja nie miałam i dałam kuchenną)
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
20 ziaren jałowca
5 goździków
0,5 łyżeczki chili/pieprzu cayenne
2 płaskie łyżki majeranku
2 pełne łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1 łyżka melasy (opcjonalnie dla dodatkowego wzmocnienia koloru)
6-7 średnich ząbków czosnku
Składniki Dodatkowe :
odrobina tłuszczu płynnego (np. olej do smażenia) lub twardego (najlepiej smalcu)
Przygotowanie Szynki :
Szynkę umyć pod bieżącą zimną wodą.
Osuszyć.
Odstawić na czas przygotowania marynaty.
Przygotowywanie Marynaty :
Wszystkie składniki za wyjątkiem czosnku włożyć do garnuszka.
Zagotować.
Gotować ok. 5-7 min. pod przykryciem.
Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na plastry.
Dodać do gorącej marynaty, aby zaparzyły się.
Marynowanie Szynki :
Szynkę włożyć do ciasnego garnka/naczynia (szklanego, ceramicznego lub glinianego), w którym szynka zmieści się i prawie dotknie ścianek tego naczynia.
Zalać marynatą.
Przechowywać w lodówce przez 3-4 dni lub dłużej i w trakcie marynowania szynki, przewracać ją 2 razy dziennie na drugą stronę (jeśli szynka będzie lekko wystawać zza marynaty możemy dolać do niej wina lub pozostawić ją w takiej postaci - moja lekko wystawała, ale nie dolewałam wina; szynka z dnia na dzień będzie coraz ciemniejsza i lekko wysuszona w niektórych miejscach mimo przebywania w marynacie, ale nie ma się tym co przejmować).
Pieczenie Szynki :
Włączamy piekarnik na 180*C (u mnie termoobieg).
Zamarynowaną szynkę wkładamy do głębszego naczynia przeznaczonego do pieczenia (naczynie powinno być na tyle szerokie, aby można było do niego włożyć małą chochlę/sosjerkę, którą będziemy napełniać marynatą spod szynki i podlewać nią szynkę w trakcie pieczenia).
Zalewamy szynkę częścią marynaty (ilość zależna od wielkości naczynia, w którym będzie piec się szynka; marynaty nie powinno być dużo, ponieważ szynka ma się w niej dusić, a nie gotować; marynata powinna zakrywać szynkę na ok. 3-4 cm).
Szynkę skrapiamy z wierzchu tłuszczem lub nakładamy na jej wierzchnią część twardy tłuszcz.
Przygotowaną szynkę z marynatą wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy bez przykrycia przez ok. 1,5 godz. (w zależności od grzania naszego piekarnika; ja piekłam 2 godz. z pomocą termometru do mięsa, który okazał się bardzo przydatny, ponieważ po 1,5 godz. z szynki wypływał jeszcze sok, co znaczyło, że jest niedopieczona) i w trakcie pieczenia co 20 min. podlewamy szynkę 2. małymi chochelkami/sosjerkami napełnionymi marynatą, w której piecze się szynka.
Szynkę można podawać na ciepło, pokrojoną w plastry jako dodatek mięsny np. do ziemniaków z wody/pieczonych/frytek lub na zimno z pieczywem lub jako przekąskę na imprezie.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/12/szynka-pieczona-w-winie.html