ßßß


Opis : Szynka świąteczna, szynka okazjonalna, szynka domowa, szynka bardzo aromatyczna i szynka pyszna :) - to taka, którą serdecznie Wam polecam na szczególne okazje.Koniecznie marynowana 3-4 dni w winie z przyprawami (być może dłuższy czas byłby jeszcze lepszy, ale szynka marynowana po 4 dniach była naprawdę bardzo aromatyczna). Do zalewy nie dodaję wody, dzięki czemu szynka ma tak bogaty smak i winną otoczkę.Podana w wersji na ciepło w zestawie obiadowym jak i jako przekąska na spotkaniu rodzinnym lub imprezie, sprosta Waszym wymaganiom smakowym.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 1,200 kg szynkiSkładniki Podstawowe:1 szynka wieprzowa (1,200 kg)Składniki Na Marynatę :400 ml czerwonego wytrawnego wina1,5 pełnej łyżki soli (najlepiej peklowej, ale ja nie miałam i dałam kuchenną)6 ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka zmielonego pieprzu20 ziaren jałowca5 goździków0,5 łyżeczki chili/pieprzu cayenne2 płaskie łyżki majeranku2 pełne łyżeczki mielonych ziaren kolendry1 łyżka melasy (opcjonalnie dla dodatkowego wzmocnienia koloru)6-7 średnich ząbków czosnkuSkładniki Dodatkowe :odrobina tłuszczu płynnego (np. olej do smażenia) lub twardego (najlepiej smalcu)Przygotowanie Szynki :Szynkę umyć pod bieżącą zimną wodą.Osuszyć.Odstawić na czas przygotowania marynaty.Przygotowywanie Marynaty :Wszystkie składniki za wyjątkiem czosnku włożyć do garnuszka.Zagotować.Gotować ok. 5-7 min. pod przykryciem.Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na plastry.Dodać do gorącej marynaty, aby zaparzyły się.Marynowanie Szynki :Szynkę włożyć do ciasnego garnka/naczynia (szklanego, ceramicznego lub glinianego), w którym szynka zmieści się i prawie dotknie ścianek tego naczynia.Zalać marynatą.Przechowywać w lodówce przez 3-4 dni lub dłużej i w trakcie marynowania szynki, przewracać ją 2 razy dziennie na drugą stronę (jeśli szynka będzie lekko wystawać zza marynaty możemy dolać do niej wina lub pozostawić ją w takiej postaci - moja lekko wystawała, ale nie dolewałam wina; szynka z dnia na dzień będzie coraz ciemniejsza i lekko wysuszona w niektórych miejscach mimo przebywania w marynacie, ale nie ma się tym co przejmować).Pieczenie Szynki :Włączamy piekarnik na 180*C (u mnie termoobieg).Zamarynowaną szynkę wkładamy do głębszego naczynia przeznaczonego do pieczenia (naczynie powinno być na tyle szerokie, aby można było do niego włożyć małą chochlę/sosjerkę, którą będziemy napełniać marynatą spod szynki i podlewać nią szynkę w trakcie pieczenia).Zalewamy szynkę częścią marynaty (ilość zależna od wielkości naczynia, w którym będzie piec się szynka; marynaty nie powinno być dużo, ponieważ szynka ma się w niej dusić, a nie gotować; marynata powinna zakrywać szynkę na ok. 3-4 cm).Szynkę skrapiamy z wierzchu tłuszczem lub nakładamy na jej wierzchnią część twardy tłuszcz.Przygotowaną szynkę z marynatą wkładamy do rozgrzanego piekarnika.Pieczemy bez przykrycia przez ok. 1,5 godz. (w zależności od grzania naszego piekarnika; ja piekłam 2 godz. z pomocą termometru do mięsa, który okazał się bardzo przydatny, ponieważ po 1,5 godz. z szynki wypływał jeszcze sok, co znaczyło, że jest niedopieczona) i w trakcie pieczenia co 20 min. podlewamy szynkę 2. małymi chochelkami/sosjerkami napełnionymi marynatą, w której piecze się szynka.Szynkę można podawać na ciepło, pokrojoną w plastry jako dodatek mięsny np. do ziemniaków z wody/pieczonych/frytek lub na zimno z pieczywem lub jako przekąskę na imprezie.