Wykonanie
Opis :
Szynka świąteczna,
szynka okazjonalna,
szynka domowa,
szynka bardzo aromatyczna i
szynka pyszna :) - to taka, którą serdecznie Wam polecam na szczególne okazje.Koniecznie marynowana 3-4 dni w
winie z
przyprawami (być może dłuższy czas byłby jeszcze lepszy, ale
szynka marynowana po 4 dniach była naprawdę bardzo aromatyczna). Do zalewy nie dodaję
wody, dzięki
czemu szynka ma tak bogaty smak i
winną otoczkę.Podana w wersji na ciepło w zestawie obiadowym jak i jako przekąska na spotkaniu rodzinnym lub imprezie, sprosta Waszym wymaganiom
smakowym.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 1,200 kg
szynkiSkładniki Podstawowe:1
szynka wieprzowa (1,200 kg)Składniki Na Marynatę :400 ml czerwonego
wytrawnego wina1,5 pełnej łyżki
soli (najlepiej peklowej, ale ja nie miałam i dałam kuchenną)6 ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka zmielonego
pieprzu20 ziaren jałowca5
goździków0,5 łyżeczki chili/pieprzu
cayenne2 płaskie łyżki
majeranku2 pełne łyżeczki mielonych ziaren
kolendry1 łyżka melasy (opcjonalnie dla dodatkowego wzmocnienia koloru)6-7 średnich ząbków
czosnkuSkładniki Dodatkowe :odrobina
tłuszczu płynnego (np.
olej do smażenia) lub twardego (najlepiej
smalcu)Przygotowanie
Szynki :
Szynkę umyć pod bieżącą zimną
wodą.Osuszyć.Odstawić na czas przygotowania marynaty.Przygotowywanie Marynaty :Wszystkie składniki za wyjątkiem
czosnku włożyć do garnuszka.Zagotować.Gotować ok. 5-7 min. pod przykryciem.Ząbki
czosnku pokroić wzdłuż na plastry.Dodać do gorącej marynaty, aby zaparzyły się.Marynowanie
Szynki :
Szynkę włożyć do ciasnego garnka/naczynia (szklanego, ceramicznego lub glinianego), w którym
szynka zmieści się i prawie dotknie ścianek tego naczynia.Zalać marynatą.Przechowywać w lodówce przez 3-4 dni lub dłużej i w trakcie marynowania
szynki, przewracać ją 2
razy dziennie na drugą stronę (jeśli
szynka będzie lekko wystawać zza marynaty możemy dolać do niej
wina lub pozostawić ją w takiej postaci - moja lekko wystawała, ale nie dolewałam
wina;
szynka z dnia na dzień będzie coraz ciemniejsza i lekko wysuszona w niektórych miejscach mimo przebywania w marynacie, ale nie ma się tym co przejmować).Pieczenie
Szynki :Włączamy piekarnik na 180*C (u mnie termoobieg).Zamarynowaną
szynkę wkładamy do głębszego naczynia przeznaczonego do pieczenia (naczynie powinno być na tyle szerokie, aby można było do niego włożyć małą chochlę/sosjerkę, którą będziemy napełniać marynatą
spod szynki i podlewać nią
szynkę w trakcie pieczenia).Zalewamy
szynkę częścią marynaty (ilość zależna od wielkości naczynia, w którym będzie piec się
szynka; marynaty nie powinno być dużo, ponieważ
szynka ma się w niej dusić, a nie gotować; marynata powinna zakrywać
szynkę na ok. 3-4 cm).
Szynkę skrapiamy z wierzchu tłuszczem lub nakładamy na jej wierzchnią część twardy tłuszcz.Przygotowaną
szynkę z marynatą wkładamy do rozgrzanego piekarnika.Pieczemy bez przykrycia przez ok. 1,5 godz. (w zależności od grzania naszego piekarnika; ja piekłam 2 godz. z pomocą termometru do
mięsa, który okazał się bardzo przydatny, ponieważ po 1,5 godz. z
szynki wypływał jeszcze sok, co znaczyło, że jest niedopieczona) i w trakcie pieczenia co 20 min. podlewamy
szynkę 2. małymi chochelkami/sosjerkami napełnionymi marynatą, w której piecze się
szynka.
Szynkę można podawać na ciepło, pokrojoną w plastry jako dodatek
mięsny np. do
ziemniaków z wody/pieczonych/frytek lub na zimno z
pieczywem lub jako przekąskę na imprezie.