ßßß Cookit - przepis na Kurczak Imbirowo-Miodowo-Śliwkowy Z Sosem

Kurczak Imbirowo-Miodowo-Śliwkowy Z Sosem

nazwa

Wykonanie

Opis : Kurczak nie musi uchodzić za mięso pospolite i nieefektowne, a na dowód tego proponuje Wam następny przepis na pysznego kurczaka. Przyznam szczerze, że dawno nie jadłam tak smacznego kurczaka z jakże wyrafinowanym i bardzo przypominającym polską kuchnię smakiem. Imbir, miód i suszona śliwka to przecież nic innego jak smaki naszej polskiej kuchni i coś, co podpowiada nam "Zrób to na święta!!!"- no i zrobiłam, ale przed świętami :)
Zapach, który podczas pieczenia wychodził z piekarnika, to naprawdę coś, czego raczej nie poczujecie przy pieczeniu mięsa. Na początku miałam nawet wrażenie, że piekę ciasteczka, a nie mięso :)
Ok, kończę już zachwalać, a napiszę o smaku. Nie wiem czy ktoś z Was zna Kurczaka Yakitori, bo to właśnie na jego przepisie, a dokładnie dzięki braku pewnego składnika, który pozwoliłby mi całkowicie podjąć się przepisu na Kurczaka Yakitori, powstała moja wariacja na jego temat.
Zależało mi na tym, aby mięso było pozbawione skóry. W przypadku Kurczaka Tandoori sprawdziło się to świetnie, więc pomyślałam, ze taka wersja będzie również pasować i tu.
Najlepsze w tym przepisie jest to, ze poza pysznym mięsem, które otoczone jest marynatą o tytułowym w przepisie smaku, mamy również sos, który powstaje po upieczeniu mięsa ... mniam.
Nasze polskie ziemniaczki, kluski itp., a nawet ryż sprawdzą się w tym duecie doskonale.
Pochodzenie : inspiracja z przepisu na Kurczaka Yakitori
Ilość : 4 udka z kurczaka
Składniki Podstawowe :
4 udka z kurczaka
Składniki Na Marynatę (ona sama później również utworzy nam sos):
35-40 g suszonych śliwek
4 średnie ząbki czosnku
4 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu Worcestershire
1 czubata łyżeczka imbiru
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie :
Nogi z kurczaka obrać ze skóry oraz zbędnego tłuszczu.
Umyć.
Osuszyć.
Śliwki suszone zmielić w wybrany przez siebie sposób (ja poradziłam sobie z tym poprzez przeciśnięcie ich przez praskę do czosnku; uprzednie próby starcia ich na tarce o średnich oczkach nie było dobrym pomysłem).
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać pozostałe składniki.
Wszystko wymieszać.
Dla pewności, aby marynata była gładka, powinniśmy ją zmielić blenderem (chodzi tu przede wszystkim o śliwki suszone; jeśli jednak nie mamy możliwości zmielenia marynaty blenderem radze dwukrotnie przepuścić przez praskę do czosnku śliwki, co rozdrobni je bardziej, a tego potrzebują).
Włączyć piekarnik na 200*C.
Blaszkę po pieczenia/Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Mięso naciąć w 3-4 miejscach na długość ok. 5 cm (tak jak było to przy Kurczaku Tandoori).
Obtoczyć w marynacie.
Pozostałość marynaty wylać na mięso i na blaszkę.
Włożyć kurczaka do pieca.
Piec bez przykrycia 30-35 min. do momentu, kiedy mięso będzie miękkie, a marynata na nim lekko się zapiecze.
Mięso wyciągnąć na talerz.
Marynatę pozostałą na blaszce/naczyniu do zapiekania a) w takiej postaci jaka znajduje się po upieczeniu można użyć do polania ziemniaków lub ryżu b) dodać odrobinę przegotowanej wody i zamieszać wszystko, aby sos połączył się z wodą c) zebrać całość marynaty wraz z tłuszczem mieszczącym się w naczyniu, w którym piekliśmy mięso, przełożyć do garnuszka, dolać wodę i rozrobić z mąką dla uzyskania sosu (ja skorzystałam z opcji "c" i dolałam tyle wody, aby uzyskać pojemność 350-400 ml esencjonalnego sosu, którego rozrobiłam z 1 pełną łyżką mąki kukurydzianej/pszennej/ziemniaczanej).
Mięso i sos podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie np. czerwonej kapusty przy wyborze ziemniaków.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/12/kurczak-imbirowo-miodowo-sliwkowy-z.html