ßßß
Opis : Kurczak nie musi uchodzić za mięso pospolite i nieefektowne, a na dowód tego proponuje Wam następny przepis na pysznego kurczaka. Przyznam szczerze, że dawno nie jadłam tak smacznego kurczaka z jakże wyrafinowanym i bardzo przypominającym polską kuchnię smakiem. Imbir, miód i suszona śliwka to przecież nic innego jak smaki naszej polskiej kuchni i coś, co podpowiada nam "Zrób to na święta!!!"- no i zrobiłam, ale przed świętami :)Zapach, który podczas pieczenia wychodził z piekarnika, to naprawdę coś, czego raczej nie poczujecie przy pieczeniu mięsa. Na początku miałam nawet wrażenie, że piekę ciasteczka, a nie mięso :)Ok, kończę już zachwalać, a napiszę o smaku. Nie wiem czy ktoś z Was zna Kurczaka Yakitori, bo to właśnie na jego przepisie, a dokładnie dzięki braku pewnego składnika, który pozwoliłby mi całkowicie podjąć się przepisu na Kurczaka Yakitori, powstała moja wariacja na jego temat.Zależało mi na tym, aby mięso było pozbawione skóry. W przypadku Kurczaka Tandoori sprawdziło się to świetnie, więc pomyślałam, ze taka wersja będzie również pasować i tu.Najlepsze w tym przepisie jest to, ze poza pysznym mięsem, które otoczone jest marynatą o tytułowym w przepisie smaku, mamy również sos, który powstaje po upieczeniu mięsa ... mniam.Nasze polskie ziemniaczki, kluski itp., a nawet ryż sprawdzą się w tym duecie doskonale.Pochodzenie : inspiracja z przepisu na Kurczaka YakitoriIlość : 4 udka z kurczakaSkładniki Podstawowe :4 udka z kurczakaSkładniki Na Marynatę (ona sama później również utworzy nam sos):35-40 g suszonych śliwek4 średnie ząbki czosnku4 łyżki miodu4 łyżki sosu sojowego2 łyżki sosu Worcestershire1 czubata łyżeczka imbiru2 czubate łyżki jogurtu naturalnegoPrzygotowanie :Nogi z kurczaka obrać ze skóry oraz zbędnego tłuszczu.Umyć.Osuszyć.Śliwki suszone zmielić w wybrany przez siebie sposób (ja poradziłam sobie z tym poprzez przeciśnięcie ich przez praskę do czosnku; uprzednie próby starcia ich na tarce o średnich oczkach nie było dobrym pomysłem).Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Dodać pozostałe składniki.Wszystko wymieszać.Dla pewności, aby marynata była gładka, powinniśmy ją zmielić blenderem (chodzi tu przede wszystkim o śliwki suszone; jeśli jednak nie mamy możliwości zmielenia marynaty blenderem radze dwukrotnie przepuścić przez praskę do czosnku śliwki, co rozdrobni je bardziej, a tego potrzebują).Włączyć piekarnik na 200*C.Blaszkę po pieczenia/Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.Mięso naciąć w 3-4 miejscach na długość ok. 5 cm (tak jak było to przy Kurczaku Tandoori).Obtoczyć w marynacie.Pozostałość marynaty wylać na mięso i na blaszkę.Włożyć kurczaka do pieca.Piec bez przykrycia 30-35 min. do momentu, kiedy mięso będzie miękkie, a marynata na nim lekko się zapiecze.Mięso wyciągnąć na talerz.Marynatę pozostałą na blaszce/naczyniu do zapiekania a) w takiej postaci jaka znajduje się po upieczeniu można użyć do polania ziemniaków lub ryżu b) dodać odrobinę przegotowanej wody i zamieszać wszystko, aby sos połączył się z wodą c) zebrać całość marynaty wraz z tłuszczem mieszczącym się w naczyniu, w którym piekliśmy mięso, przełożyć do garnuszka, dolać wodę i rozrobić z mąką dla uzyskania sosu (ja skorzystałam z opcji "c" i dolałam tyle wody, aby uzyskać pojemność 350-400 ml esencjonalnego sosu, którego rozrobiłam z 1 pełną łyżką mąki kukurydzianej/pszennej/ziemniaczanej).Mięso i sos podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie np. czerwonej kapusty przy wyborze ziemniaków.