Wykonanie


Opis : Roladki z
szynki nadziane są farszem
serowo-jajecznym z dodatkiem
chrzanu. Wierzch polewamy
galaretką drobiową oraz
sosem majonezowym z
korniszonami. Oczywiście w wersji minimalistycznej możemy zostać przy samych roladkach z farszem, roladkach z farszem zalanych
galaretką lub roladkach z farszem polanych
sosem majonezowym z
korniszonami. Tak czy inaczej roladki świetnie sprawdzają się na imprezie, spotkaniu rodzinnym lub jako pomysł na kolację/śniadanie, ale mogą również stanowić potrawę Wielkanocną.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis z gazetyIlość : 14-16 roladekSkładniki :1/2 wrzącego
bulionu drobiowego1 pełna łyżka
żelatyny14-16 plastrów
szynki, tj. ok. 400 g (polecam gotowaną lub gotowaną wędzoną)300 g
serka kremowego (u mnie Philadelphia)3 duże
jajka ugotowane na twardo3 łyżki tartego
chrzanu1/2 pęczka
natki pietruszkisólpieprzSkładniki Na Sos :0,5 szkl.
majonezukilka posiekanych
ogórków konserwowych2-3 łyżki gęstej
śmietany 18% lub 1-2 łyżki
jogurtu naturalnego (w zależności od tego jaką gęstość sosu chcemy uzyskać - u mnie 2 łyżki
jogurtu naturalnego)Składniki Dodatkowe :0,5 pęczka posiekanej
natki pietruszkikapary do dekoracji (opcjonalnie)kawałek posiekanej marynowanej
czerwonej papryki do dekoracji (opcjonalnie)Przygotowanie
Galaretki Drobiowej I Roladek :Do podanej ilości
wody wsypać
żelatynę i mieszać intensywnie do momentu całkowitego rozpuszczenia.W razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem.Odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki, aby uzyskała zimną temp. oraz powoli zaczęła krzepnąć.W
między czasie przygotować plastry
szynki.Posiekać w małą kostkę
jajka (ja posłużyłam się kratką do warzyw) i dodać do
serka.Dodać
chrzan.Wszystko wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.Doprawić
solą i
pieprzem.Wymieszać.
Serek posmarować na każdym plastrze
szynki, pozostawiając ok. 0,5-1 cm nieposmarowanej końcówki
szynki, aby po zwinięciu
szynki, pasta nie wypływała
spod spodu roladki.Zwinąć jak dywan.Każdą roladkę układać obok siebie zwinięciem do dołu.Przygotowanie
Sosu Majonezowego :Do
majonezu dodać
ogórki konserwowe oraz
paprykę marynowaną.Wymieszać.Dodać
śmietanę lub
jogurt naturalny dla uzyskania oczekiwanej konsystencji sosu.Wymieszać.Doprawić
solą i
pieprzem.Przygotowanie Końcowe :Lekko zastygniętą, ale wcześniej wymieszaną energicznie
galaretkę wyłożyć łyżką równomiernie na roladki.
Natkę pietruszki posypać równo po
galaretce oraz roladkach.
Sos majonezowy wylać na roladki.Roladki ozdobić
kaparami oraz marynowaną
papryką.Roladki z
galaretką włożyć do lodówki do momentu całkowitego stężenia
galaretki.Podawać wyciągnięte jak najpóźniej z lodówki.