ßßß

Opis : Roladki z szynki nadziane są farszem serowo-jajecznym z dodatkiem chrzanu. Wierzch polewamy galaretką drobiową oraz sosem majonezowym z korniszonami. Oczywiście w wersji minimalistycznej możemy zostać przy samych roladkach z farszem, roladkach z farszem zalanych galaretką lub roladkach z farszem polanych sosem majonezowym z korniszonami. Tak czy inaczej roladki świetnie sprawdzają się na imprezie, spotkaniu rodzinnym lub jako pomysł na kolację/śniadanie, ale mogą również stanowić potrawę Wielkanocną.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis z gazetyIlość : 14-16 roladekSkładniki :1/2 wrzącego bulionu drobiowego1 pełna łyżka żelatyny14-16 plastrów szynki, tj. ok. 400 g (polecam gotowaną lub gotowaną wędzoną)300 g serka kremowego (u mnie Philadelphia)3 duże jajka ugotowane na twardo3 łyżki tartego chrzanu1/2 pęczka natki pietruszkisólpieprzSkładniki Na Sos :0,5 szkl. majonezukilka posiekanych ogórków konserwowych2-3 łyżki gęstej śmietany 18% lub 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (w zależności od tego jaką gęstość sosu chcemy uzyskać - u mnie 2 łyżki jogurtu naturalnego)Składniki Dodatkowe :0,5 pęczka posiekanej natki pietruszkikapary do dekoracji (opcjonalnie)kawałek posiekanej marynowanej czerwonej papryki do dekoracji (opcjonalnie)Przygotowanie Galaretki Drobiowej I Roladek :Do podanej ilości wody wsypać żelatynę i mieszać intensywnie do momentu całkowitego rozpuszczenia.W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.Odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki, aby uzyskała zimną temp. oraz powoli zaczęła krzepnąć.W między czasie przygotować plastry szynki.Posiekać w małą kostkę jajka (ja posłużyłam się kratką do warzyw) i dodać do serka.Dodać chrzan.Wszystko wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać.Serek posmarować na każdym plastrze szynki, pozostawiając ok. 0,5-1 cm nieposmarowanej końcówki szynki, aby po zwinięciu szynki, pasta nie wypływała spod spodu roladki.Zwinąć jak dywan.Każdą roladkę układać obok siebie zwinięciem do dołu.Przygotowanie Sosu Majonezowego :Do majonezu dodać ogórki konserwowe oraz paprykę marynowaną.Wymieszać.Dodać śmietanę lub jogurt naturalny dla uzyskania oczekiwanej konsystencji sosu.Wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.Przygotowanie Końcowe :Lekko zastygniętą, ale wcześniej wymieszaną energicznie galaretkę wyłożyć łyżką równomiernie na roladki.Natkę pietruszki posypać równo po galaretce oraz roladkach.Sos majonezowy wylać na roladki.Roladki ozdobić kaparami oraz marynowaną papryką.Roladki z galaretką włożyć do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki.Podawać wyciągnięte jak najpóźniej z lodówki.