ßßß Cookit - przepis na Sos tatarski

Sos tatarski

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na sos tatarski, który najbardziej przypadł mi do gustu. Wspaniale smakuje jako dodatek do jajek, ryb, a także na kanapkach. U nas nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole!
SKŁADNIKI:
4 jajka ugotowane na twardo
10 dużych pieczarek marynowanych
6 średnich ogórków konserwowych
7 kaparów marynowanych
1 łyżeczka dobrego chrzanu tartego
2 duże łyżki ulubionego majonezu
2 duże łyżki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Jajka obieramy ze skorupek, oddzielamy białka od żółtek. Pieczarki, ogórki, kapary i białka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Żółtka ucieramy z chrzanem, dodajemy majonez i śmietanę. Sos mieszamy do połączenia się składników. Teraz dodajemy do niego pokrojone w kostkę warzywa oraz białka i dobrze mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy by sos był bardziej płynny, możemy dodać według uznania więcej majonezu. By sos zaostrzyć można do niego dodać drobno pokrojoną cebulkę, ale to już co kto lubi. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/04/sos-tatarski.html