ßßß


Opis: Krupnik to tradycyjna staropolska zupa. Przyznam, że wręcz przepadam za nią. Prosta zupa gotowana na mięsie, zresztą w podobny sposób do rosołu, bo chodzi w niej przede wszystkim o wywar z mięsa i warzyw. Na koniec jej przyrządzania dodajemy ziemniaki i kaszę, które zmieniają cały smak zupy i dodają jej tej wyjątkowości. Pewnego razu dodałam do niego serek topiony i tak pozostało do dnia dzisiejszego, ponieważ zasmakował nam jeszcze bardziej niż wersja bez zabielania. Nie wiem co ma w sobie ta zupa, ale moja córka zawsze prosi o jej dokładkę.Polecam szczerze.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 5-7 porcji zupy; całość zupy to 3 , 33 , 3 lSkładniki:2,3 l wodywiększa porcja mięsa drobiowego (np. szkielet + noga) lub mniejsza porcja mięsa wieprzowego (kość wieprzowa ze schabu wielkości dłoni)4 liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiego1 łyżeczka suszonego lubczyku3 średnie marchewki2 średnie pietruszkimały kawałek selera (wielkości mieszczącej się w zamkniętej garści)2 garście pokrojonego w pół-plastry pora0,5 średniej cebuli2 średnie ziemniaki1 saszetka kaszy jęczmiennej ( można dać 1. łyżkę więcej)1 opakowanie serka topionego śmietankowego (100 g)sólpieprznatka pietruszkiPrzygotowanie :Do garnka włożyć mięso.Zalać wodą.Dodać ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk.Włączyć płomień na średni i doprowadzić do zagotowania.Dodać pokrojoną w pół-plastry marchewkę.Dodać pokrojoną w małą kostkę pietruszkę.Dodać pokrojony w małą kostkę seler.Dodać pora.Dodać cebulę.Gotować pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.Dodać kaszę jęczmienną.Odlać ok. pół szklanki samego bulionu i wymieszać w nim do rozpuszczenia serek topiony.Wlać z powrotem do zupy.Całość gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków i kaszy.Przyprawić solą i pieprzem.Odstawić z płomienia.