ßßß Cookit - przepis na Krupnik Śmietankowy

Krupnik Śmietankowy

nazwa

Wykonanie

Opis: Krupnik to tradycyjna staropolska zupa. Przyznam, że wręcz przepadam za nią. Prosta zupa gotowana na mięsie, zresztą w podobny sposób do rosołu, bo chodzi w niej przede wszystkim o wywar z mięsa i warzyw. Na koniec jej przyrządzania dodajemy ziemniaki i kaszę, które zmieniają cały smak zupy i dodają jej tej wyjątkowości. Pewnego razu dodałam do niego serek topiony i tak pozostało do dnia dzisiejszego, ponieważ zasmakował nam jeszcze bardziej niż wersja bez zabielania. Nie wiem co ma w sobie ta zupa, ale moja córka zawsze prosi o jej dokładkę.
Polecam szczerze.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny
Ilość : 5-7 porcji zupy; całość zupy to 3 , 33 , 3 l
Składniki:
2,3 l wody
większa porcja mięsa drobiowego (np. szkielet + noga) lub mniejsza porcja mięsa wieprzowego (kość wieprzowa ze schabu wielkości dłoni)
4 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego lubczyku
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
mały kawałek selera (wielkości mieszczącej się w zamkniętej garści)
2 garście pokrojonego w pół-plastry pora
0,5 średniej cebuli
2 średnie ziemniaki
1 saszetka kaszy jęczmiennej ( można dać 1. łyżkę więcej)
1 opakowanie serka topionego śmietankowego (100 g)
sól
pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie :
Do garnka włożyć mięso.
Zalać wodą.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk.
Włączyć płomień na średni i doprowadzić do zagotowania.
Dodać pokrojoną w pół-plastry marchewkę.
Dodać pokrojoną w małą kostkę pietruszkę.
Dodać pokrojony w małą kostkę seler.
Dodać pora.
Dodać cebulę.
Gotować pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Dodać kaszę jęczmienną.
Odlać ok. pół szklanki samego bulionu i wymieszać w nim do rozpuszczenia serek topiony.
Wlać z powrotem do zupy.
Całość gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków i kaszy.
Przyprawić solą i pieprzem.
Odstawić z płomienia.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/01/krupnik-smietankowy.html