Wykonanie
Opis: Krupnik to tradycyjna staropolska zupa. Przyznam, że wręcz przepadam za nią. Prosta zupa gotowana na
mięsie, zresztą w podobny sposób do rosołu, bo chodzi w niej przede wszystkim o
wywar z
mięsa i warzyw. Na koniec jej przyrządzania dodajemy
ziemniaki i
kaszę, które zmieniają cały smak zupy i dodają jej tej wyjątkowości. Pewnego razu dodałam do niego
serek topiony i tak pozostało do dnia dzisiejszego, ponieważ zasmakował nam jeszcze bardziej niż wersja bez zabielania. Nie wiem co ma w sobie ta zupa, ale moja córka zawsze prosi o jej dokładkę.Polecam szczerze.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 5-7 porcji zupy; całość zupy to 3 , 33 , 3 lSkładniki:2,3 l
wodywiększa porcja
mięsa drobiowego (np. szkielet + noga) lub mniejsza porcja
mięsa wieprzowego (kość wieprzowa ze
schabu wielkości dłoni)4
liście laurowe4-5 ziarenek
ziela angielskiego1 łyżeczka suszonego
lubczyku3 średnie
marchewki2 średnie
pietruszkimały kawałek
selera (wielkości mieszczącej się w zamkniętej garści)2 garście pokrojonego w pół-plastry
pora0,5 średniej
cebuli2 średnie
ziemniaki1 saszetka
kaszy jęczmiennej ( można dać 1. łyżkę więcej)1 opakowanie
serka topionego śmietankowego (100 g)
sólpieprznatka pietruszkiPrzygotowanie :Do garnka włożyć
mięso.Zalać
wodą.Dodać
ziele angielskie,
liście laurowe i
lubczyk.Włączyć płomień na średni i doprowadzić do zagotowania.Dodać pokrojoną w pół-plastry
marchewkę.Dodać pokrojoną w małą kostkę
pietruszkę.Dodać pokrojony w małą kostkę
seler.Dodać
pora.Dodać
cebulę.Gotować pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.Dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki.Dodać
kaszę jęczmienną.Odlać ok. pół szklanki samego
bulionu i wymieszać w nim do rozpuszczenia
serek topiony.Wlać z powrotem do zupy.Całość gotować pod przykryciem do miękkości
ziemniaków i
kaszy.Przyprawić
solą i
pieprzem.Odstawić z płomienia.