Wykonanie



Opis : Moje uczucie do sernika nowojorskiego
mogę opisać jednym stwierdzeniem: "To była miłość od pierwszego wejrzenia" (tak, już od wejrzenia), ponieważ sam jego widok mnie zachwycił. Idealnie prosty, nie opada, nie pęka, jego kolor jest śnieżnobiały (oczywiście w zależności od
jajek, jakimi dysponujemy, ale przeważnie wychodzi bardzo jasny). Gdy nareszcie doszło do skosztowania, moje
kubki smakowe zwariowały. Nigdy nie przepadałam za sernikami, gdyż żaden nie wydawał mi się jakiś wyjątkowy
smakowo. W tym przypadku jest inaczej.Jest to sernik z
serka kremowego, który piecze się na parze, co przesądza o jego smaku. Samo jego przygotowanie jest szybkie, ale od jego upieczenia do skonsumowania ubiega trochę czasu, ponieważ samo pieczenie trwa 1 godz i 15 min., następnie pozostawienie go na 1 godz. w kąpieli
wodnej,
potem studzenie i na sam koniec całonocne chłodzenie. Naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość i poświęcić te długie chwile, aby
potem rozkoszować się jego smakiem. Sernik w konsystencji jest ciężki, ale bardzo delikatny i kremowy do tego stopnia, że przypomina mi masą mazistą glinę. Masa serowa jest aromatycznie waniliowa i średnio-słodka, chociaż dla niektórych bardziej niż dla mnie, ale wystarczy dopasować indywidualnie ilość
cukru i będzie jak najbardziej z korzyścią dla każdego. Najlepiej smakuje chłodzony w lodówce. Jego spód jest jak kruche,
czekoladowe ciasteczko zbożowe, które po jakimś czasie mięknie.Jednym słowem sernik idealny, jedyny w swoim rodzaju, najlepszy i najsłynniejszy na świecie. Na pewno nie zdradzę go z żadnym innym sernikiem.Jest to mój obowiązkowy sernik, który musi znaleźć się na
stole świątecznym.p.s. Przepraszam za złą jakość zdjęć, ale następnym razem postaram się uwiecznić go lepiej, aby było widać jego "prawdziwe oblicze".Pochodzenie : kuchnia amerykańska; lekko zmodyfikowany przepis Marthy Stewart(w oryginale jest bardzo cienki spód
ciasteczkowy i bardzo wysoka masa serowa oraz większa ilość
cukru; ja zwiększyłam spód
ciasteczkowy, zmniejszyłam masę
serową oraz
cukier, który można dodać w ilości dla nas odpowiedniej, nie większej niż 1,5 szkl.)Ilość : tortownica o średnicy 24-26 cm (u mnie 24 cm)Składniki Na Spód
Ciasteczkowy :250 g
czekoladowych ciasteczek Digestives lub 250 g
ciasteczek Digestives + 2 czubate łyżki ciemnego
kakao (w ostateczności można je zastąpić
maślanymi herbatnikami)3 łyżki
cukru kryształu6 łyżek masła/margarynySkładniki Na Masę
Serową :900 g
serka kremowego (Philadelphia, Mój Ulubiony itp.)ok. 1,5 szkl.
cukru kryształu5 płaskich łyżek
mąki pszennej-każda 15 ml (ok. 50 g)1-1,5 łyżeczki esencji waniliowej/aromatu
waniliowego (ja i tak zawsze
daję więcej)3
jajka2/3 szkl. gęstej, kwaśnej
śmietanyPrzedmioty bez których nie wykonamy sernika :I opcja :forma o średnicy 24 lub 26 cm + folia aluminiowa (duża, podwójna, taka, w której piecze się
indyka; w ostateczności rozmiar standardowy) + naczynie żaroodporne/blacha do pieczenia, w której będzie mieścić się ta formaII opcja :jakakolwiek forma wylewana o odpowiednich rozmiarach/szczelna w 100% + naczynie żaroodporne/blacha z piekarnika, w której będzie się mieścić ta formaPrzygotowanie
Spodu Ciasteczkowego :
Ciastka pokruszyć drobno, prawie na pył (blenderem/malakserem lub wkładając
ciastka do zamkniętego worka i miażdżąc je wałkiem).Jeśli nie mamy
ciastek kakaowych, dodać
kakao.Dodać
cukier.Wymieszać.Roztopić
masło.Wlać do
ciastek.Dokładnie wymieszać.Spód posmarować
masłem i oprószyć
bułka tartą/wyłożyć papierem do pieczenia/wyłożyć folią aluminiową.Wyłożyć na spód formy masę
ciasteczkową, mocno ją ubijając, aby nie była luźna (można zrobić to rękoma/jakimś płaskim naczyniem/łyżką).Rozgrzać piekarnik do 180* C.Zapiekać spód 10-12 min.Ostudzić.Przygotowanie Formy :Rozwinąć folię aluminiową.Położyć na niej formę ze
spodem ciasteczkowym.Odciąć tyle folii, aby starczyła na oklejenie formy dookoła i po samą górę obręczy/boków (w przypadku użycia folii o standardowym rozmiarze, formę należy oblepić podwójnie lub potrójnie i krzyżowo, aby każda ścianka była nią opatulona; następnie zlepić/złączyć/zgnieść w miejscu styku jednej z drugą, aby zapewnić nie dostanie się
wody pod folię, inaczej spowoduje to dostanie się
wody do sernika) .Można ścisnąć boki i zgnieść je na na zakończeniu górnej obręczy, aby było widoczne, co dzieje się z sernikiem w piekarniku.

Przygotowanie Masy Serowej :
Ser włożyć do miski.Zmiksować/Utrzeć go do miękkości i gładkości (ok. 3 min.).W oddzielnym naczyniu wymieszać
cukier z
mąką.Wsypać w kilku etapach do masy serowej, ciągle miksując/ucierając ok. 4 min., aż masa będzie jednolita i gładka.Dodać
śmietanę.Dodać olejek/ekstrakt
waniliowy.Zmiksować na gładką masę.Dodawać po jednym
jajku, stale miksując do momentu, kiedy masa uzyska jednolity kolor, a
jajka połączą się z resztą masy.Przygotowanie Końcowe :Masę
serową wylać do formy ze
spodem ciasteczkowym.Formę włożyć do drugiej formy, w której będzie się piec sernik.Tak przygotowane formy włożyć do rozgrzanego do 180* C piekarnika.Zagotować
wodę (ilość zależna od formy, jaką dysponujemy).Wrzącą wlać do formy, gdzie został umiejscowiony sernik (powinna sięgać do połowy formy z sernikiem).

6. Piec 45 min. ( po 30 min. można przykryć z wierzchu sernik folią aluminiową, aby uzyskać nieskazitelną biel sernika)7. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 160* C i dopiekać ok. 30 min.8. Otworzyć drzwi piekarnika, aby uszła z niego para.9. Pozostawić sernik w tej kąpieli
wodnej jeszcze przez 1 godz.10. Wyciągnąć go.11. Ostudzić.12. Schłodzić.13. Włożyć na noc do lodówki.14. Konsumować
solo, z
owocami lub słodkimi sosami.